President François Hollande legt een krans bij het monument voor de gevallenen - foto: The Daily Herald

President François Hollande legt een krans bij het monument voor de gevallenen – foto: The Daily Herald

MARIGOT – Aanpassing van de sociale uitkeringen, hulp bij de sanering van het financieringstekort, meer gendarmes, een eigen Gerecht in Eerste Aanleg en een rehabilitatiecentrum voor de jeugd, met die boodschap kwam president François Hollande vrijdagavond laat na een ontmoeting met de Territoriale Raad en president van Frans St. Maarten Aline Hanson.

Hollande bracht een bliksembezoek aan het Franse deel van het eiland, waarvoor vrijwel de gehele gendarmerie op de been was. Het was het eerste bezoek van een Frans staatshoofd sinds dat van Jacques Chirac in 2000.

Vertraging
Het presidentiële vliegtuig arriveerde met een uur vertraging op Prinses Juliana Airport in Nederlands St. Maarten. President Hollande werd verwelkomd door gouverneur Eugène Holiday, minister-president Marcel Gumbs en parlementsvoorzitter Lloyd Richardson.

Met een groot deel van de Franse media in zijn kielzog, vertrok Hollande 15 minuten later alweer naar St. Barths. In Marigot verzamelde zich ondertussen een grote menigte achter de dranghekken rond het bestuurskantoor. Rond zeven uur ’s avonds arriveerde het presidentiële gevolg.

Enthousiasme
Tot groot enthousiasme van het publiek sprong Hollande energiek uit de auto, om eerst een paar minuten handen te schudden. Pas daarna ging hij naar binnen voor een ontmoeting met bestuurders.

Een kranslegging bij het monument voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en een toespraak vanaf het balkon van het bestuurskantoor maakten deel uit van het programma. President Hollande werd tijdens zijn bezoek vergezeld door minister van Justitie Christiane Taubira en minister voor Duurzame Ontwikkeling Ségolène Royal.

Door John van Kerkhof