Voormalig minister van Financiën Hiroshi Shigemoto op weg naar het gerechtsgebouw - foto: The Daily Herald/John Halley

Voormalig minister van Financiën Hiroshi Shigemoto op weg naar het gerechtsgebouw – foto: The Daily Herald/John Halley

PHILIPSBURG – Voormalig minister van Financiën Hiroshi Shigemoto moet acht maanden zitten, als het aan Openbaar Ministerie ligt. Verder eiste de officier van Justitie tijdens de tweedaagse behandeling van de zogeheten Piranha-zaak ontzetting van het kiesrecht en een vijfjarige ban op het uitoefenen van functies binnen het ambtenarenapparaat.

Medeverdachte Roberto G. hangt een gevangenisstraf van 12 maanden en een boete van 233.000 gulden boven het hoofd. Het OM verdenkt de 62-jarige eigenaar van Global Advisory Services (GAS) ervan valse facturen voor een bedrag van 235.000 gulden (iets meer dan 131.000 dollar) te hebben ingediend bij de overheid en beschuldigt Shigemoto ervan het mogelijk te hebben gemaakt dat Roberto G. zich via de staatskas verrijkte.

Sjoemelen
De zaak, waarin de verdachten worden verdacht van het sjoemelen met facturen voor de werving en selectie van hooggekwalificeerd personeel voor de nieuwe belastingdienst en de afdeling fiscale zaken van het Land St. Maarten, kwam in december 2012 aan het licht. De Landsrecherche arresteerde eerst Roberto G. en later in dezelfde maand Shigemoto. Beide verdachten werden na respectievelijk tien en zeven dagen voorlopige hechtenis weer vrijgelaten.

Beiden ontkenden tegenover de rechter dat zij zich aan het plegen van strafbare feiten zouden hebben schuldig gemaakt. Volgens hen had GAS zich niet via een vastzak-broezak methode wederrechtelijk verrijkt. Het bedrijf had niet dubbel gefactureerd en de afgesproken termijn van het contract was ook niet eenzijdig door G. aangepast.

Vrijwilligerswerk
De nu 44-jarige Shigemoto vertelde rechter Maria Paulides dat zijn leven sterk veranderd is na zijn arrestatie. Had hij tijdens zijn ministerschap een corpulent postuur, maar sinds zijn arrestatie is hij enorm afgevallen. Zijn politieke carrière is voorbij, maar een andere baan heeft hij nog niet kunnen vinden. “Niemand wil mij aannemen”, zegt Shigemoto. De voormalig bewindsman doet momenteel vrijwilligerswerk bij Charlotte Brookson Academy of the Performing Arts. Hij geeft er onder andere wiskundeles. Ook G. liet weten dat de zaak zijn leven flink op zijn kop heeft gezet. De rechtbank doet op 28 mei uitspraak.

Door John van Kerkhof