Mavoleerlingen in actie - foto: Sharina Henriquez

De mavo-leerlingen vinden de verscherpte toelatingseisen niet eerlijk – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Het voortgezet onderwijs begint maandag aan het eindexamen. Voor mavo-leeringen die hierna naar de havo willen, is het dit jaar extra spannend.

Een van de twee havo scholen op Aruba, Colegio Arubano, heeft namelijk de toelatingseisen fors verscherpt. Scholieren die bijvoorbeeld met twee tienen voor Nederlands en Engels en voor de rest van de vier vakken met drie zevens en een acht slagen, worden niet toegelaten. Een groep mavo-leerlingen van de Juliana School Mavo vindt dit oneerlijk en is een protestactie gestart.

Sharina Henriquez maakte de volgende videoreportage:

Toegangscode
Zo zijn de eisen strenger dan in Nederland en op Curaçao. In die landen wilden havo-scholen de toelating voor mavo ook aanscherpen. Maar daar stak de overheid toen een stokje voor en er kwam een oplossing in de vorm van een nationale (uniforme) toegangscode.

Rector Jossy Tromp van Colegio vindt dat er nog veel moet gebeuren op de mavoscholen voordat de instromers het niveau van zijn havo/vwo-school aankunnen. Volgens Tromp doet de mavo-instromer het minder goed dan de ‘eigen havo-kweek’. Harde cijfers heeft hij echter niet. De rector zegt verder dat de school voor de eigen leerlingen de eisen eveneens heeft aangescherpt, dus mavo-instromers kunnen niet achterblijven.

Eigenlijk was het plan om de hogere eisen al dit schooljaar door te voeren. Maar na veel kritiek stelde Colegio dat uit en kwam er een commissie met vertegenwoordigers van mavo en havo scholen en de overheid. Dat resulteerde in een rapport met aanbevelingen. Tot grote verrassing van deze commissie en Onderwijsminister Michelle Winklaar – volgens hen tegen de afspraken in – besloot Colegio toch door te gaan met haar oude plan om voor komend schooljaar de hogere eisen in te voeren. Want er is veel op papier gezet, maar onvoldoende veranderd, aldus Tromp.

‘Elitescholen’
Plaatsvervangend directeur van Abraham de Veer School (mavo) Jane Hooft vertegenwoordigde de publieke mavo scholen in de commissie. Zij vindt dat de toelating in handen van de overheid moet zijn om zo ‘elitescholen’ op Aruba te voorkomen. Colegio Arubano is geen publieke school, maar krijgt wel subsidie van de overheid. Ze vindt ook dat de druk eenzijdig bij de leerling wordt gelegd; want ook docenten bepalen hoe goed of slecht een leerling presteert.

Winklaar is bezig de wet te wijzigen. Hierdoor krijgt zij meer bevoegdheid en kan ze zelf de toelating vaststellen. Dat doet ze wel in overleg met de scholen. Als de meerderheid de toelatingseisen voor de havo wil verlagen, dan zegt ze daar naar luisteren. Of dit allemaal nog op tijd gebeurt, zodat ook de mavoleerlingen die nu examen doen daarvan kunnen profiteren, kon de minister deze week nog niet beloven.

Door Sharina Henriquez