Ana Popovic was voor veel festivalgangers een verrassing | Foto: Dick Drayer

Ana Popovic was voor veel festivalgangers een verrassing | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Drie dagen lang staat Curaçao in het teken van de blues. Het eerste internationale BlueSeas festival zet Curaçao opnieuw op de kaart.

Veel bekende Curaçaoënaars zijn op de eerste avond van het festival te vinden bij Ana Popović uit Servië. Ook Levi Silvanie is onder de indruk. De Curaçaose muzikant speelt zelf geen blues (‘I wish’), maar is gegrepen door het feit dat bij Blues de muziek spreekt, meer nog dan de lyrics. “Muzikaliteit, wow! Een droom komt uit. Op Curaçao, someway, somehow waren we altijd bezig met hetzelfde ding. Het is ‘about time’ dat we op lokaal gebied internationaal bezig zijn. There is motion, dit is master!”

Dick Drayer was de aftrap van het BlueSeas festival en maakte deze reportage

Naast het Curaçao International Filmfestival Rotterdam en het Curaçao North Sea Jazz, is dit het derde evenement dat Gregory Elias dit jaar onder zijn hoede heeft. “Eigenlijk kan alleen een gek dit maar verzinnen. Ik ben een reggae-freak, dus dat zou ik ook nog kunnen doen”, zegt hij gepassioneerd. “Maar dan blijf ik het hele jaar doorgaan; dat doen we maar even niet.”

Gregory Elias (r): 'Muziek verbroedert, daar gaat het om.'

Gregory Elias (r): ‘Muziek verbroedert, daar gaat het om.’

De grote klapper is het concert op zaterdag met de Original Blues Brothers Band en daarna Buddy Guy, maar het programma op donderdag en vrijdag is ‘aangenaam en indrukwekkend verrassend,’ volgens muziekliefhebber Jeroen Jansen. De eerste dag bracht in ieder geval opvallend veel liefhebbers en feestvierders naar de binnenstad.

“En dat voor een eiland, dat geen bluestraditie heeft. Er wordt hier wel blues gespeeld, maar naar mijn weten zijn er geen echte bluesbandjes. Wellicht dat een festival als deze, wanneer het beklijft, wel jonge of oude mensen beweegt om te gaan spelen”, zegt Jansen.

Door Dick Drayer