Baby Beach

Bijna twee weken geleden spoelde en Colombiaanse bootvluchteling dood aan op Aruba

ORANJESTAD – De jaarlijkse conferentie van VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR met haar Caribische partners start aankomende dinsdag voor het eerst op Aruba. Rode Kruis Aruba wil dan vooral aandacht voor de Venezolaanse vluchteling.

Dat zegt directeur Michel La Haye van de hulporganisatie die vluchtelingen en asielzoekers op Aruba opvangt. Bijna twee weken geleden spoelde er nog een Colombiaanse bootvluchteling dood aan bij Baby Beach. Toch zegt de directeur dat het de afgelopen jaren wel meevalt op Aruba en in de Caribische regio.

Sharina Henriquez in gesprek met Michel La Haye

La Haye erkent dat wereldwijde conflicten zoals in Syria en Irak een grote vluchtelingenstroom veroorzaken. Volgens de VN komen ze zelfs tot in de Caribische regio en spreekt dan ook van een ‘verslechterde migrantencrisis’.

In 2014 steeg het aantal geregistreerde personen dat internationale bescherming in deze regio zochten met 52 procent in vergelijking met het jaar ervoor (325 naar 486). Tijdens de vluchtpoging stierven 25 migranten. Tot op heden zijn 48 migranten vermist en 5000 zijn op zee aangehouden of gered. De voorspelling is dat die trend zich doorzet.

Venezuela
Op de conferentie met afgevaardigden uit negentien Caribische landen wil het Arubaanse Rode Kruis vooral de situatie in Venezuela aankaarten. Mocht de situatie in dat land verder escaleren, dat kan de regio met een nieuwe stroom vluchtelingen te maken krijgen. De vraag is of en hoe de regio zich daarop gaat voorbereiden.

Door Sharina Henriquez