Bert Koenders en Ivar Asjes schudden handen na de persconferentie, Mike Eman (r) kijkt toe | Foto: Dick Drayer

Bert Koenders en Ivar Asjes schudden handen na de persconferentie, Mike Eman (r) kijkt toe | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Aruba heeft haar verzet tegen de visumvrijstelling voor Colombianen die naar Curaçao en Sint Maarten willen gaan, opgegeven. Samen met Nederland zijn de drie landen akkoord met een nieuwe Caribische regeling. Aruba en de drie Bes-eilanden volgen pas als er een visumvrijstelling is voor het Schengengebied.

De vier landen in het Koninkrijk hebben dinsdag een akkoord bereikt over de visumvrijstelling voor Colombianen. Dat gebeurde tijdens het koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen. Vanaf 1 juli mogen Colombianen zonder visum naar Curaçao en Sint Maarten reizen. Doorreizen naar een van de Schengenlanden is nog niet mogelijk. Dat volgt mogelijk later: daarvoor moeten aparte akkoorden worden gesloten tussen de landen en de Europese Unie.

Bert Koenders in gesprek met Dick Drayer

Ambtelijke adviezen
Het overleg tussen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland duurde dinsdag ruim een uur langer dan gepland. Oorzaak daarvan was de houding van de Arubaanse delegatie onder leiding van premier Mike Eman. Die wil net als de andere landen in de West een zelfde visumvrijstelling hebben, maar kan de verschillende negatieve ambtelijke adviezen in eigen land niet zomaar in de wind slaan. Om die reden kan Aruba ook niet meedoen met het akkoord per 1 juli.

Eman hoopt dat als de Schengenregeling er volgend jaar ligt, hij in eigen land zonder problemen een Caribische visumvrijstelling voor Colombianen door het parlement kan loodsen. Onder druk van vooral Curaçao en de twee andere landen is hij nu akkoord met de regeling per 1 juli.

Venezuela en Cuba
Tijdens het overleg is ook de gespannen situatie in Venezuela ter sprake gekomen. Nadruk van het gezamenlijk buitenlandse beleid blijft de goede nabuurschap. Koenders wil vasthouden aan een goed relatie. Problemen met de mensenrechten blijven, wat hem betreft, nog steeds besproken, vooral in Europees verband. Hij wil niet vooruit lopen op een eventuele migratiestroom vanuit Venezuela richting de eilanden, mocht het daar mis gaan. Vooruitlopen op mogelijke asielaanvragen en hoe die worden behandeld, wil Koenders nog niet.

Volgens de minister scheppen de verandering in de regio, zeker voor wat betreft Cuba, mogelijkheden voor alle koninkrijkslanden. Een gezamenlijk optreden daarin kan de kansen vergroten en de risico’s verkleinen. Maar ieder land kan daarin ook zijn eigen koers varen. Volgens Koenders is enige coördinatie wel noodzakelijk, want ‘iedereen springt op dit moment op Cuba’.

Door Dick Drayer