Driekiel

De driekiel keert al jaren terug naar het Arubaanse strand – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Het legseizoen van de grootste zeeschildpad ter wereld, de driekiel, is begonnen. En omdat het Arubaanse strand een favoriete legplaats is van de vrouwtjespadden, komen nu tientallen vrijwilligers in actie.

Dagelijks struinen deze vrijwilligers in de nachtelijke uren de stranden af op zoek naar schildpadden die hun eieren komen leggen. Het doel is om zowel de nesten te beschermen, als de kleine padjes en hun moeder.

Jackeliene Geeve ging ‘s nachts op pad met vrijwilliger Annette Prinsen

Per keer legt een driekiel, ook wel bekend als de leatherback, zo’n 80 tot 100 eieren en dat doet zij meerdere keren per seizoen. Maar één op de duizend eieren wordt een volwassen driekiel. De rest van de eieren komt niet uit of de babyschildpadjes worden direct na hun geboorte al opgegeten door pelikanen, vissen of andere dieren. Volwassen vrouwtjes komen altijd terug naar de plaats waar zij geboren zijn om eieren te leggen. Zo zijn er schildpadden die al twintig jaar terugkeren naar Aruba.

Bedreigd
Zeeschildpadden zijn bedreigd en worden wettelijk beschermd. Op Aruba zet stichting Turtuga Foundation zich met haar vrijwilligers in om schildpadden, die wel tot 1.80 meter groot kunnen worden, te beschermen. Als de vrijwilligers een nest aantreffen wordt deze direct afgebakend. Ook geven zij informatie aan hotels en toeristen over hoe om te gaan met de schildpadden.

Door Jackeliene Geeve