Koning Willem Alexander en koningin Maxima op Aruba -Sharina Henriquez

Koning Willem Alexander en koningin Máxima op Aruba -Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Op Koningsdag afgelopen maandag was het zoeken naar de Oranjefeesten op Aruba, maar dat werd goedgemaakt tijdens de eerste dag van de Sail Aruba op vrijdag, waar duizenden mensen op af kwamen.

Het evenement vrijdag en zaterdag is ter viering van 200 jaar Koninkrijk en 350 jaar Koninklijke Marine. Maar de aandacht op de eerste dag ging vooral uit naar het bezoek van de koning Willem Alexander en koningin Máxima. Het publiek had zich veelal Oranje aangekleed.

Sharina Henriquez maakte de volgende videoreportage:

Het koninklijk paar begon bij de residentie van gouverneur Fredis Refunjol om vervolgens op de boot te stappen en even later in de haven van Oranjestad uit te stappen. Hier viel het programma letterlijk stil, want het was lang wachten op het langs varen van Zr. Ms Zeeland dat 35 bijna niet hoorbare kanonschoten afvuurde als saluut aan de koning.

Wat later mocht Máxima de zeilwedstrijd voor de Optimisten-klasse toeteren voor start, want er wordt zeker ook gezeild tijdens Sail Aruba. Met deelnemers uit heel het Koninkrijk.

Foto: Sharina Henriquez

Foto: Sharina Henriquez

Het koninklijk paar nipt nog aan een opengehakte kokosnoot, kijkt naar een demonstratie lokale vissen fileren en eindigt het dagprogramma op het Canadese zeilschip Picton Castle waar de bemanning een Hawaiaanse dans opvoert. “Wat heeft dit te maken met de Arubaanse cultuur”, vragen omstanders zich af.

Vanuit de organisatie wordt verteld dat het ‘leuke’ is dat de kapitein van het zeilschip ooit op Aruba woonde, met de helft minder inwoners en stranden zonder hotels. En dat is mogelijk ook het unieke van Sail Aruba; om de haven nog te zien voordat binnenkort veel op de schop gaat en er waarschijnlijk plaatsgemaakt moet worden voor winkels en appartementen.

Door Sharina Henriquez