De cast van 'Soldaat van Oranje' op de planken op Aruba - foto: Jackeliene Geeve

De cast van ‘Soldaat van Oranje’ op de planken op Aruba – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Ondanks de grote toestroom aan bezoekers was het gisteren muisstil in de haven van Oranjestad. Daar keken en luisterden ongeveer 2000 mensen naar een speciale voorstelling van Soldaat van Oranje. “Schitterend, ik heb er geen andere woorden voor.”

Dat zegt een enthousiaste bezoeker na afloop van de voorstelling. Samen met haar familie praat zij nog even na over wat zij zojuist beleefd hebben. In het publiek zaten ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Jackeliene Geeve maakte de volgende videoreportage:

Acteurs
De acteurs en actrices waren op uitnodiging van gouverneur Fredis Refunjol in Aruba om hier het toneelstuk, dat in Nederland nu de langslopende musical ooit is, op te voeren. De voorstelling maakt deel uit van de viering van het 200 jaar Koninkrijk. De acteurs en actrices waren na afloop net zo enthousiast als het publiek. Met een grote lach gingen ze met fans op de foto en er was genoeg tijd voor een praatje.

De musical die in Aruba opgevoerd werd, is een andere versie dan de Nederlandse. Zo is de voorstelling flink ingekort. In plaats van de drie uur die het oorspronkelijk toneelstuk duurt, duurde de aangepaste versie een uurtje. Ook kreeg de Arubaanse verzetsheld Boy Ecury speciale aandacht.

Boy Ecury
De 22-jarige Ecury studeerde in Nederland toen de Tweede Wereldoorlog begon. Hij besloot zich algauw tegen de Duitse bezetting te keren. Samen met vrienden was hij actief in het verzet. Ze pleegden aanslagen op Duitse vrachtwagens die volgeladen waren met brandbommen en hielpen onderduikers. Op 5 november 1944 werd Ecury – nadat hij was verraden – gearresteerd en even later gefusilleerd.

Door Jackeliene Geeve