Achter de deuren van de gevangenis worden binnenkort gevangenbewaarders verder opgeleid - foto: Jackeliene Geeve

Achter de deuren van de gevangenis worden binnenkort gevangenbewaarders verder opgeleid – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Korrektie Instituut Aruba (KIA) wil investeren in zijn gevangenbewaarders. Directeur Trudy Hassell wil werken aan ‘mentaliteit switch’ van bewaarders. “Ze moeten hun macht gebruiken om gevangenen te coachen in plaats van te straffen.”

Want gevangenen blijven immers ook mensen, wat ze ook op hun kerfstok hebben, zegt Hassell. “Niemand heeft het recht hen zonder reden te behandelen als vuil.” De directeur denkt dat het opleiden van bewaarders hen stimuleert in een andere aanpak van gedetineerden.

Een reportage van Jackeliene Geeve

Mishandeling
Vorig jaar werd een 22-jarige gevangene na een opstootje opgewacht door tenminste veertien gevangenbewaarders. Hij werd in elkaar geslagen en naakt achter gelaten in een strafcel zonder medische hulp. Volgens Hassell heeft dit incident gezorgd voor een keerpunt binnen de gevangenis. “Zoiets zal nooit meer gebeuren. Daar zorgen we voor.”

Coachen
Ook opleidingscoördinator Terry Gumbs staat achter het opleidingsinitiatief. “Ik ben in de tien jaar dat ik hier werk nog nooit zo enthousiast geweest.” Volgens Rudolf de Kort, manager gedetineerdenzorg, kan een goede opleiding ervoor zorgen dat bewaarders hun werk met andere ogen gaan bekijken. “Gevangenbewaarder zijn betekent niet alleen dat je een gedetineerde opsluit en bewaakt, maar ook dat je hem of haar coacht naar een andere toekomst.”

Als de Justitieminister Arthur Dowers het voor elkaar krijgt om geld voor de opleidingen op de begroting te reserveren, wil Hassell in augustus starten met de opleidingen.

Door Jackeliene Geeve