Onhygiënische toestanden in Plasa Bieu - foto: José Manuel Dias

Onhygiënische toestanden in Plasa Bieu – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – De voormalige markthal in Punda, beter bekend als Marshe Bieu of Plasa Bieu, is populair vanwege de lokale gerechten. Iedere middag schuiven veel lokale mensen en toeristen aan om te eten. Momenteel zijn er zes locaties waar eten gekookt en opgediend wordt, maar de huurders vinden dat het qua hygiëne veel beter kan. Zij stellen Fundashon Marshe verantwoordelijk.

Fundashon Marshe is de instantie die het beheer en het innen van de huur regelt. Volgens de huurders pleegt deze instantie onvoldoende onderhoud en dit heeft invloed op de hygiëne in de Marshe. Enkele klachten zijn onvoldoende ventilatie, kapotte vloeren, roet aan de muren, rioolstank, vuile en verstopte afvoeren en ratten- en kakkerlakkenplagen.

Rodolfo Schotborg, vertegenwoordiger van de Fundashon Marshe, zegt dat tijdens de onderhandelingen over de huurprijzen, de huurders zelf hadden voorgesteld om de dagelijkse schoonmaak op zich te nemen om zo de huurprijs zo laag mogelijk te houden.

Momenteel betaalt elke huurder 450 gulden per maand om een locatie te kunnen gebruiken, waarbij het huurgedeelte 50 gulden bedraagt en de rest het onderhoud moet dekken. “Met een dergelijk bedrag hebben we niet de financiële ruimte om veel onderhoud te plegen”, benadrukt Schotborg. Volgens het huidige huurcontract moet Fundashon Marshe één keer per week een algemene schoonmaak houden.

Geen stromend water
Onlangs moest Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) een van de locaties sluiten omdat ze niet waren aangesloten op het waternet en met meegebrachte emmers water kookten. Schotborg zegt dat Fundashon Marshe hiervan niet op de hoogte was en dat aansluiting op het water- en elektriciteitsnet de eigen verantwoordelijkheid is van de huurders. Controleur Wilfred Labordus constateerde bij bijna alle huurders gebrek aan hygiëne.

Ondanks de onhygiënische toestanden, vindt de directeur van de Gezondheidszorg Sirving Keli de situatie niet alarmerend omdat er geen klachten zijn over besmet voedsel. “Marshe Bieu staat niet bekend als een gebied met een hoog gezondheidsrisico”, zegt Keli.

Gebrek aan controle
Volgens Sirving Keli controleert de G&Gz de etablissementen die bereid voedsel verkopen twee á vier keer per jaar. Door gebrek aan personeel geeft men echter momenteel de prioriteit aan etablissementen met een verhoogd risico, zoals bijvoorbeeld restaurants die rauw voedsel verkopen. Op het ogenblik beschikt de G&Gz slechts over tien controleurs waarvan er twee binnenkort met pensioen gaan.

Voor wat betreft de onhygiënische toestanden die in de Plasa Bieu geconstateerd zijn, zegt controleur Labordus dat er vaker gecontroleerd zal worden om te kijken of de huurders zich aan alle voorschriften houden.

Door José Manuel Dias