Verdachte kia-bewaarders verlaten gevangenis - foto: Jackeliene Geeve

Verdachte KIA-bewaarders verlaten de rechtbank – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Acht gevangenbewaarders van Korrektie Instituut Aruba (KIA) hangen celstraffen van twee tot drie jaar boven het hoofd, omdat zij een vastgebonden gedetineerde zo hard hebben geschopt en geslagen dat hij opgenomen moest worden in het ziekenhuis.

“Het was opgekropte frustratie.” Dat zegt verdachte Marc Legrand als de rechter hem vandaag om een verklaring vraagt voor zijn agressieve gedrag. In de rechtbank worden de schokkende camerabeelden getoond van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) waar de gedetineerde op 13 juni vorig jaar door twee bewaarders naartoe wordt gebracht en vervolgens wordt afgeranseld door ten minste acht gevangenbewaarders.

Jackeliene Geeve in gesprek met advocaat Chris Lejuez

Naakt
De gedetineerde was geboeid en kon geen kant op. Op de beelden is te zien dat ongeveer tien bewaarders de cel binnenlopen. Zij beginnen op de gedetineerde in te slaan en te schoppen. Na ongeveer drie minuten stopt het geweld en wordt de gevangene uitgekleed en naakt opgesloten. Pas na drieënhalf uur hoort iemand hem om hulp schreeuwen en wordt hij naar de medische post gebracht. Zijn oogkas is gebroken.

Gebroken neus
De directe aanleiding voor de mishandeling was een klap die de gedetineerde eerder die dag aan een gevangenbewaarder gaf. Daarbij liep de bewaarder een gebroken neus op. “We zijn het zat dat gedetineerden zo weinig respect voor ons hebben”, verklaren ze vandaag in de rechtbank. “We worden uitgescholden, geslagen en soms met pis overgoten.” Ook spelen de hoge werkdruk, overwerk en het gebrek aan steun een grote rol bij hun onvrede.

De rechter doet op 13 mei uitspraak.

Door Jackeliene Geeve