Foto: Ariën Rasmijn

De verlaten raffinaderij op Aruba – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Minister Mike de Meza van Energie zegt dat de definitieve ontmanteling van raffinaderij Valero tussen nu en twee maanden van start zou kunnen gaan.

De Meza zegt dat de Arubaanse regering nog altijd de deur openhoudt voor een doorstart onder een nieuwe eigenaar, al voegt hij eraan toe dat de kans zeer klein is.

Het afgesproken termijn van drie jaar, waarin Valero de sinds 2012 gesloten raffinaderij kon vasthouden voordat zij het terrein terug aan de Arubaanse regering moet geven, is sinds kort verlopen. Er wordt al enige tijd gesproken over ontmanteling, iets wat met name de oppositie een doorn in het oog is.

Maar voordat de ijzerschaar definitief in het buizenwerk gaat moet nog het een en ander gebeuren. “Alle buizen, tanks en andere faciliteiten moeten eerst worden schoongemaakt en dat proces duurt zo’n twee maanden”, zegt de minister.”Maar voor hetzelfde geld zijn zij daar al mee begonnen.” De Meza bevestigt dat wanneer de ontmanteling van start gaat, er geen weg meer terug is.

Valero heeft geïnteresseerde partijen laten weten dat de raffinaderij niet meer te koop is. Uit gelekte correspondentie tussen functionarissen van de Texaanse oliemaatschappij en het bedrijf Concord Aviation International & Fuel, blijkt dat Valero niet ingaat op het aanbod van het bedrijf omdat er geen raffinaderij te koop zou zijn. Valero-woordvoerder Bill Day heeft aan de website Noticia Cla bevestigd dat aangezien er geen geschikte koper is, de ontmanteling wordt voortgezet. Eind dit jaar moet het terrein schoon en klaar zijn voor overdracht terug aan Aruba.

Postbusbedrijf
Minister De Meza zegt dat het er op lijkt dat Concord Aviation International & Fuel slechts een postbusbedrijf is, aangezien er geen kantoor of pand op het vestigingsadres gevonden is. “Er melden zich wel meer van dit soort bedrijven”, aldus de minister.

Door Ariën Rasmijn