Traditionele klederdracht op Dia di Rincon - foto: Belkis Osepa

Traditionele klederdracht op Dia di Rincon – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Bonaire ruilt de officiële vrije dag Koninkrijksdag, die op 15 december valt, in voor 30 april, waarop Dia di Rincon gevierd wordt. De regering van Bonaire heeft dit besloten na gesprekken met sociale partners tijdens een Centraal Dialoog, waarbij ook vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden bij aanwezig waren.

Toen koning Willem-Alexander in 2013 werd gekroond, werd zijn verjaardag op 27 april een officiële vrije dag. Dat zorgde voor ophef en zelfs een passief protest omdat er op 30 april al 26 jaar Dia di Rincon gevierd wordt, en nu deze vrije dag kwam te vervallen.

Om die reden had de regering van Bonaire een brief gestuurd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk. De brief bleef onbeantwoord. Op Dia di Rincon laten de bewoners van Rincon – het oudste dorp van Bonaire – hun cultuur, tradities en geschiedenis zien.

De regering heeft samen met de gesprekspartners gekozen om het totaal aan officiële vrije dagen in een jaar gelijk te houden. Dit houdt in dat een andere dag moest worden ingeleverd. Tijdens het overleg is besloten om Koninkrijksdag in te ruilen voor 30 april zodat Bonaire op deze dag Dia di Rincon als officieel erkend feest kan blijven vieren.

Bron Èxtra Boneiru