Minister Plasterk in gesprek met Ronald van Raak (SP) - foto: Jamila Baaziz

Minister Plasterk in gesprek met Ronald van Raak (SP) – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – Het voorgenomen onderzoek naar geldstromen op Curaçao en Sint Maarten is door een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. SP-Kamerlid Ronald van Raak had de motie vorige week ingediend samen met VVD-collega Andre Bosman.

Van Raak: “Tot mijn grote vreugde is mijn motie aangenomen en komt er dus een onderzoek naar geldstromen op het eiland. In 2006 ben ik voorzichtig begonnen met het voorwerk en dit is de bekroning. Zolang de eilanden horen bij het koninkrijk hebben wij daar een bepaalde verantwoordelijkheid voor.”

Geen besloten hoorzitting
Een tweede motie van Van Raak is niet aangenomen. Van Raak wil ook de klokkenluiders van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) naar Nederland halen om hen met de commissie Koninkrijksrelaties achter gesloten deuren te horen. In 2011 zouden in opdracht van toenmalig premier Gerrit Schotte geheime data in handen van criminelen zijn gekomen.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk raadde het af. Hij vindt het te ver gaan om leden van een buitenlandse veiligheidsdienst door parlementariërs te laten horen. Andersom zou hij ook geen buitenlandse inmenging willen, zei hij vorige week. De klokkenluiders hadden naar verluidt zelf gevraagd om een dergelijk gesprek.

Andere mogelijkheden
De SP´er geeft het idee niet helemaal op. “Ik wil toch kijken naar andere mogelijkheden. Er zijn gegevens gestolen van de AIVD, FBI en de DEA en dat kun je niet accepteren. Mogelijk worden er zelfs nog steeds gegevens gelekt en komen die in handen van criminelen.”

Door Pieter Hofmann