Franklin Meyers: "Hier werk ik niet aan mee" - foto: Facebook

Franklin Meyers: “Hier werk ik niet aan mee” – foto: Facebook

PHILIPSBURG – Het parlementaire debat over de oprichting van een integriteitskamer verloopt moeizaam. In de centrale commissie tekende zich maandag een meerderheid af tegen het voorstel. De fractievoorzitter van regeringspartij UP, Franklin Meyers, uitte zich in scherpe bewoordingen: “Hier werk ik niet aan mee.”

Als het parlement tegen het voorstel stemt, heeft de regering een probleem. Zondag reizen minister-president Gumbs en Justitieminister Richardson naar Nederland voor gesprekken met premier Mark Rutte en minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

Wantrouwen
Richardson stelt dat de positie van het land sterker is indien het haar eigen wetgeving goedkeurt, maar het ziet er niet naar uit dat dit zal gebeuren.
De integriteitskamer is een aanbeveling uit het rapport van de commissie onder leiding van raadsheer Bob Wit. Begin februari presenteerde Gumbs de ontwerpverordening aan de media. Nederland vertrouwt het zaakje echter niet en heeft in een Algemene Maatregel van Rijksbestuur een ander model voor de integriteitskamer vastgelegd.

Volgende week onderhandelen de partijen over een compromis, maar dit compromis en het Nederlandse voorstel zijn nadeliger voor Sint Maarten dan de verordening die het Gumbs-kabinet in recordtijd in elkaar heeft gespijkerd.
“De integriteitskamer stuurt mijn bevolking terug naar de tijd van kolonialisme en slavernij”, vindt Meyers. “De enige oplossing is volledige onafhankelijkheid. Ik sterf liever op mijn voeten dan te moeten leven op mijn knieën.”

Partijleider Theo Heyliger is ongelukkig met het voorstel maar zegt dat hij er niet tegen zal kunnen stemmen. Binnen de oppositie heerst grote weerstand en twijfel. Vorig jaar verklaarden regering en parlement nog dat ze de aanbevelingen van alle integriteitsrapporten omhelzen.

Door Hilbert Haar