André Bosman - foto: Jamila Baaziz

André Bosman – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG/HILVERSUM – De rechtbank in Den Haag heeft vandaag bepaald dat uitspraken van André Bosman over zijn Sint Maartense collega Cornelius de Weever onrechtmatig zijn, maar dat hij die niet hoeft te rectificeren. Kamerlid Bosman (VVD) heeft er naar eigen zeggen een dubbel gevoel aan overgehouden.

Eind september zou de VVD’er volgens De Telegraaf gezegd hebben dat De Weever ‘gewoon betaald’ is door de omstreden politicus Theo Heyliger, de leider van de Verenigde Volkspartij (UP).

Geen schadevergoeding
De rechter vindt dat de uitlatingen van Bosman te lang geleden zijn en bovendien niet herhaald zijn in de media. Om die reden wijst hij een schadevergoeding voor De Weever af. Bovendien moet De Weever de proceskosten betalen.

Bosman is ‘aan de ene kant tevreden’. Toch voelt hij zich als Tweede Kamerlid beperkt door de uitspraak. “Als politicus is het mijn taak om dingen aan de kaak te stellen en te identificeren als het gaat om zaken in het koninkrijk. Dat wordt met deze uitspraak moeilijker gemaakt”, vindt Bosman.

Patroon
De uitspraak komt op een moment dat ook Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) door Francesco Corallo’s advocaat gesommeerd is om zijn cliënt geen ‘maffiabaas’ te noemen. Bosman, op de vraag of hij daar een patroon in ziet: “Van Raak en ik zijn zeer kritisch ten aanzien van criminaliteit, geldstromen en het bestuur op de eilanden. Toevallig? Ja, want er is geen bewijs dat het niet toevallig is.”

Door Pieter Hofmann