Nieuwkomer Monique Wilson (SLP) wordt gezien als de grote winnaar - foto: Hazel Durand

Nieuwkomer Monique Wilson (SLP) wordt gezien als de grote winnaar – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – De nieuwe eilandsraad van Saba is vandaag ingezworen en het regeerakkoord tot 2019 is gepresenteerd. “De prioriteit is de evaluatie van de staatkundige status als bijzondere gemeente van Nederland. De WIPM vindt dat de wetten die met de status te maken hebben goed geanalyseerd moeten worden”, zegt gedeputeerde Bruce Zagers, de nieuwe voorzitter van de partij.

De Windward Islands People Movement (WIPM) is met 545 stemmen de winnaar van de eilandraadsverkiezingen. Drie van de WIPM-kandidaten hebben hun zetel behouden: partijleider Rolando Wilson, Carl Buncamper en Everton Heyliger.

De Saba Labour Partij (SLP) kwam dichtbij met 407 stemmen. Partijleider Ishmael Levenstone heeft zijn zetel behouden en nieuwkomer Monique Wilson heeft de vijfde zetel te pakken. Zij vervangt WIPM-kandidaat Amelia Nicholson.

“De stemmers hebben ervoor gezorgd dat ik een partner krijg in de eilandsraad”, zegt Levenstone. Wilson heeft tijdens haar toespraak vandaag gepleit voor gelijkheid voor alle Sabanen ongeacht politieke banden. “Tegen de jongeren wil ik zeggen dat je met passie, verlangen en toewijding om iets goed te doen, succesvol kan zijn.”

Evaluatie
Volgens Johnson zullen dat de komende maanden in het teken staan van de evaluatie van de staatkundige status. De uitkomst van de evaluatie wordt op oktober 10 dit jaar bekendgemaakt. De partij heeft een lang lijstje met zaken die bekeken moeten worden, namelijk de hoogte van levenskosten, belastingstructuur, immigratieprocedures en werkvergunningen, douane, ziektekostenverzekeringen, inspecties, verouderde wetten, strafwetten en verdeling van taken tussen Saba en Nederland.

Door Hazel Durand