Bernardo Emerenciana tijdens zijn oefeningen | foto Belkis Osepa

Bernardo Emerenciana tijdens zijn oefeningen | foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – De kwaliteit van het leven van Bonairiaanse patiënten met fysiotherapeutische klachten gaat achteruit sinds de wijzigingen in het zorgpakket voor de BES-eilanden. Dat stelt Anita Groenendal, voorzitter van de Caribisch Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten (CNVF). “Mensen die geen chronische indicatie hebben, kunnen nergens aankloppen. Het geld om de kosten zelf te betalen hebben ze niet.”

Sinds dit jaar worden de kosten voor de fysiotherapie en oefentherapie alleen vergoed vanaf de 21ste behandeling voor mensen met een chronische indicatie. De chronische lijst is vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Deze patiënten moeten de eerste twintig behandelingen zelf betalen.

Een bijdrage van Belkis Osepa

Zwaar werk
Bernardo Emerenciana (77) heeft geluk. Hij krijgt sinds november vorig jaar fysiotherapie nadat hij verlammingsverschijnselen kreeg. Hij heeft een groot gedeelte van zijn leven zwaar werk verricht. “Ik heb jarenlang eigenhandig trucks met zware stenen en gruis gevuld. Mijn rug en benen hebben veel te verduren gehad. Daarna heb ik nog 24 jaar als portier bij Bopec gewerkt. Ook het lange staan heeft mijn rug verder belast.”

Emerenciana komt bij Fysio di Bario voor zijn oefeningen. Fysiotherapeut Martin Kielema: “Eerst liep hij met een vierpoot. Nu niet meer. Hij doet vooral krachtoefeningen. De benen worden sterker en hij krijgt meer stabiliteit om beter te gaan lopen.”

Bonairianen die nu buiten de boot vallen zijn vaak mensen met werkgerelateerde klachten aan de rug en schouder- en kniepijnen. Er zijn mensen bij die vroeger zware beroepen hebben uitgeoefend. Ook mensen die schoonmaakwerk doen in hotels of ouderen met ouderdomsklachten als slijtage, staan nu in de kou.

Betalen
Hoewel Fysio di Bario geen exacte cijfers heeft, is het duidelijk dat het aantal patiënten is teruggelopen. Vooral de groep Bonairianen tussen 45 en 65 jaar wordt benadeeld. Groenendal: “Veel patiënten komen niet meer, want ze zijn op de hoogte van de bezuinigingen. Anderen krijgen van ons te horen dat zij zelf moeten betalen.”
 

Foto Belkis Osepa

Foto: Belkis Osepa

De behandelingen van de patiënten die eind vorig jaar zijn begonnen, stoppen dit voorjaar. Dat de fysiotherapeutische behandelingen wegvallen betekent op den duur dat de zorg duurder wordt, beaamt Groenendal. “Ze zullen waarschijnlijk andere delen van de medische keten aanspreken. Ik kan me niet voorstellen dat er opeens minder mensen zijn met klachten. Het kan zijn dat ze medicijnen krijgen of langer wachten. Uiteindelijk hebben ze toch hulp nodig.”

Terugloop
De bezuinigingen hebben ook gevolgen voor de fysiotherapie praktijken op Bonaire. De terugloop van patiënten wordt alsmaar groter. Bij Fysio di Bario werken alle fysiotherapeuten minder. Ook andere fysiotherapeuten ervaren de gevolgen van de bezuinigingen. De CNVF heeft samen met de tandartsenbranche lange tijd geprotesteerd tegen de bezuinigingsmaatregelen van minister Edith Schippers, maar dat mocht niet baten. De kosten voor de zorg op de BES-eilanden moesten teruggedrongen worden.

Aanvullende verzekering
Een groot nadeel op Bonaire is dat er geen mogelijkheid is tot aanvullende verzekering. De CNVF hoopt dat Den Haag toch maatregelen neemt. Groenendal: “Den Haag heeft deze wanorde gecreëerd. De zorg is niet toegankelijk voor een hele grote groep mensen.”

De bezuinigingen houden ook in dat jongeren tot achttien jaar zonder een chronische indicatie slechts de eerste negen behandelingen fysiotherapie vergoed krijgen. Jongeren met chronische aandoeningen krijgen alle fysiotherapeutische kosten vergoed.

Door Belkis Osepa