Advocaat Jairo Bloem, Regina Labega en Edward Dest (v.l.n.r.) Archieffoto Today / Milton Pieters

Advocaat Jairo Bloem, Regina Labega en Edward Dest (v.l.n.r.) Archieffoto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het geruchtmakende onderzoek naar financiële onregelmatigheden die in 2010 bij het Toeristenbureau aan het licht kwamen is woensdag op een weinig bevredigende manier afgelopen voor voormalig marketing directeur Edward Dest.

Rechter Maria Paulides zei dat Dest eigenlijk geen straf verdient, maar dat het huidige strafrecht schuldigverklaring zonder oplegging van straf niet toestaat. Het gerecht veroordeelde Dest tot een symbolische voorwaardelijke gevangenisstraf van één dag met een proeftijd van één dag wegens verduistering, met de aantekening dat hij dit niet met het oogmerk van zelfverrijking heeft gedaan.

Promotie
Dest betaalde ongeautoriseerde activiteiten van het Toeristenbureau in opdracht van zijn directeur Regina Labega via een Amerikaanse bankrekening, om een kantoor in New York voor de promotie van Sint Maarten in de Noord-Amerikaanse markt te financieren.

Het gerecht oordeelde dat sommige betalingen wel degelijk de toeristische agenda van Sint Maarten dienden en sprak Dest hiervan vrij. Dit gold niet voor de betaling van een kerstdiner voor het personeel van het Toeristenbureau en een betaling van 10.000 dollar aan Vanity uitgever House of Nehesi.

Andere verdachten
Dest ging vorig jaar zelf naar de rechter om de afhandeling van zijn zaak af te dwingen. Twee andere verdachten hebben dit nog niet gedaan en het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over hun vervolging. De meest tot de verbeelding sprekende verdachte is Regina Labega die na de beschuldigingen werd gepromoveerd tot directeur van de luchthaven. Het OM zegt dat de Landsrecherche het onderzoek tegen Labega nog niet heeft afgerond.

Door Hilbert Haar