Leden van parkorganisaties van alle eilanden en supporters van DCNA zijn naar Saba afgereisd voor de conferentie – foto: Bastiaan Jassens photo

Leden van parkorganisaties van alle eilanden en supporters van DCNA zijn naar Saba afgereisd voor de conferentie – foto: Bastiaan Jassens photo

THE BOTTOM – De grootste en belangrijkste vergadering van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) is dinsdag op Saba begonnen. Volgens DCNA-voorzitter Glenn Thodé wordt er na de conferentie een beslissing gemaakt over de toekomst van de alliance. DCNA gaat over de fondsen voor de parkorganisaties op Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba.

De laatste tien jaar heeft DCNA de parkorganisaties op de eilanden geholpen met een trustfund, het vinden van aanvullende financieringsbronnen, fondsenwerving, specifieke projecten en de administratie. Dit moet namens de internationale standaarden zijn zodat er meer donoren aangetrokken kunnen worden. Het is de bedoeling dat de parkorganisaties in de toekomst dit zelfstandig gaan doen en DCNA zich kan terugtrekken.

Volgens Thodé is de Saba Conservation Foundation goed op weg met hun administratie met hulp van DCNA’s gekwalificeerde financiële adviseur. “We helpen ook met het vinden van partners. Wij hopen dat DCNA een rol kan spelen om bewijzen te leveren dat de organisaties op de eilanden goed kunnen samenwerken met andere parkorganisaties op de wereld.”

Deze vriendelijke haai stond Saba Conservation Foundation bij tijdens een presentatie op de Windward Islands  voor behoud van haaien – foto: Hazel Durand

Deze vriendelijke haai stond Saba Conservation Foundation bij tijdens een presentatie op de Windward Islands voor behoud van haaien – foto: Hazel Durand

Haaien
Afgelopen maand heeft Caribisch Nederland via DCNA 1.8 miljoen euro van de Nederlandse Post Code Loterij gekregen voor het behoud van haaien in de regio. Dit initiatief is door de parkorganisaties op Saba, St. Eustatius en St. Maarten geïntroduceerd. Tien jaar geleden zwommen er veel haaien in Caribische wateren. Sindsdien wordt geschat dat er jaarlijks 100 miljoen haaien worden gedood en veel haaiensoorten zijn nu met uitsterven bedreigd.

DCNA heeft de fondsen die zij elk jaar van de Nederlandse regering en de Nederlandse Post Code Loterij kregen geïnvesteerd. De rente hiervan wordt komend jaar overgeheveld naar de parkorganisaties.

Door Hazel Durand