Digitaal bord meet verkiezingsuitslagen | foto Belkis Osepa

Digitaal bord met verkiezingsuitslagen | foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – De hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de eilandsraadverkiezingen op Bonaire heeft meer geldige stemmen opgeleverd. Een klein deel van de ongeldige stemmen zijn toch goedgekeurd. Het hoofdstembureau heeft vandaag de verkiezingsuitslag vastgesteld.

De hertelling heeft geen invloed op de zetelverdeling in de eilandsraad. De MPB, PDB en UPB blijven elk met drie zetels. De Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) van Elvis Tjin Asjoe heeft nu toch met 38 stemmen meer de verkiezingen gewonnen.

De PDB eindigde op de tweede plaats en de huidige regeringspartij als nummer drie. De MPB heeft afgelopen zondag al haar overwinningsoptocht gehouden.

Het hoofdstembureau heeft afgelopen vrijdag besloten opnieuw de uitgebrachte stemmen te tellen na bezwaren van de PDB en Lijst Soleana. Ze vroegen volgens de richtlijnen van de Nederlandse kiesraad om een volledige hertelling van de stemmen en een herbeoordeling van de ongeldig verklaarde stemmen.

Telprocedures
Er waren vragen over telprocedures en de ongeldigheidsverklaring. Ook was er een verschil tussen het aantal stemmen dat enkele stembureaus hadden doorgegeven op de verkiezingsavond en het definitieve aantal ingeleverde stemmen.

De beëdiging van de nieuwe eilandsraad vindt deze week nog plaats.

Door Belkis Osepa