- foto: Jackeliene Geeve

De zussen van Vrimary Quandt verlaten het gerechtsgebouw | Foto: Jackeliene Geeve – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – De twee onderwijsfraudeurs Linda Tromp en Vrimary Quandt moeten de bijna miljoen gulden die zij verduisterd hebben aan de staat terugbetalen. Dat vindt het Openbaar Ministerie. “Het OM dient een ontnemingsvordering in”, laat officier van Justitie Bart Schmitz weten.

Of het de ex-medewerkers van Directie Onderwijs ooit lukt om terug te betalen is nog maar de vraag. Volgens de vrouwen hebben zij al het geld dat zij verduisterden uitgegeven.

Cruise
Zo zou Quandt, die tenminste 5,5 ton gulden achterover drukte, voor enkele maanden met haar vader naar Colombia zijn gereisd. Naar eigen zeggen om medische redenen. Tromp stak zeker drie ton in eigen zak. Ze heeft haar familie meegenomen op een cruise. Als de vrouwen niet kunnen betalen, kan de rechter een vervangende hechtenis opleggen van maximaal drie jaar.

Quandt en Tromp moeten hun zogenaamde ‘criminele winsten’ inleveren. Ofwel de opbrengst van hun criminele activiteiten min de kosten die ze gemaakt hebben. “Waarschijnlijk gaat het dan alsnog om het totale bedrag, want ze hebben immers geen kosten gemaakt”, zegt Schmitz.

Wanneer de ontnemingsvordering precies ingediend wordt, weet Schmitz nog niet omdat het financiële onderzoek nog niet klaar is. Wel is zeker dat dit binnen de wettelijke termijn van twee jaar na het vonnis gebeurt.

Vorige week werden Tromp en Quandt veroordeeld tot respectievelijk tien maanden en een jaar gevangenisstraf omdat zijn bijna een miljoen gulden aan valse studieleningen hebben geïnd.

Door Jackeliene Geeve