Ixora Balootje - foto: Pieter Hofmann

Ixora Balootje – foto: Pieter Hofmann

HILVERSUM – Eén van de twee verkiezingskandidaten van Antilliaanse afkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen is gekozen. Ixora Balootje, nummer drie van de Zuid-Hollandse ChristenUnie, krijgt een zetel.

Balootje: “Ik ben heel dankbaar, ik zie dit als een teken dat de campagne is beloond. Drie zetels, dat verstevigt onze positie in de Provinciale Staten. Ik ben ook heel blij met de voorkeursstemmen, dat kiezers hun vertrouwen in mij persoonlijk hebben uitgesproken.” Balootje kreeg 4379 voorkeursstemmen en was daarmee populairder dan runner-up Wilco Scheurwater (2745).

Gisteren werd de definitieve uitslag vastgesteld. “We hebben steeds op drie zetels gestaan bij elke tussenuitslag. We gingen er dus wel vanuit.” Balootje wordt woensdag 1 april beëdigd.

Lionel Martijn
De nummer twee van de Inwonersbelangen-AWP (Algemene Waterschapspartij), Lionel Martijn, viel buiten de boot in de waterschap Hollandse Delta. De partij dwong met 12.000 stemmen één zetel af. Martijn: “Wij hebben voor het eerst meegedaan en een zetel behaald, daar zijn we blij mee. Jammer dat ik niet gekozen ben, maar het is niet anders.”

Eerder kon Martijn lijsttrekker worden, maar spijt heeft hij niet. “Dan had ik mijn CDA-lidmaatschap op moeten zeggen. Dat was ik niet van plan.” Martijns rol bij de AWP is niet volledig uitgespeeld. Op de achtergrond werkt hij mee aan het vormen van een nieuwe coalitie. “Ik sta ook onze lijsttrekker bij. Hij heeft namelijk geen bestuurlijke ervaring.”

Door Pieter Hofmann