Aminta Sprockel van Totolika met haar dochter | Foto: Dick Drayer

Aminta Sprockel van Totolika met haar dochter | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Het kan nog even duren voordat op Curaçao kinderen met het Syndroom van Down naar het reguliere onderwijs kunnen. Dat zegt Aminta Sprockel van de Oudervereniging Totolika, die zich inzet voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Belangstellenden, ouders en kinderen met het syndroom van Down kwamen zaterdag bijeen in het Marriott Hotel om Wereld Down Syndroom Dag te vieren. Deze erfelijke (aangeboren) afwijking wordt ook wel trisomie 21 genoemd. Daarom is 21 maart uitgeroepen tot Wereld Down Syndroom Dag. Het hotel verzorgde een speciale middag onder leiding van de Italiaanse chef-kok Enrico Luise.

Dick Drayer bezocht de Wereld Down Syndroom Dag in Willemstad

Zijn leven en dat van zijn vrouw en oudere dochter Dorethea stond twee jaar geleden volkomen op zijn kop. Op 8 december 2012 werd hun dochter Suzanne geboren: zij had het Syndroom van Down. Daar kwamen zij achter na de geboorte. Het gezin was niet voorbereid. Twee jaar later is alles weer in balans. “Ik heb de mooiste en knapste dochter en ik ben ervan overtuigd dat zij meer kan dan ‘normale’ mensen”, zegt Enrico.

Maar of Suzanne tot volle ontplooiing kan komen op Curaçao, is nog maar zeer de vraag. Het Onderwijsbeleid is gericht op ‘inclusion’, maar voor het opnemen van kinderen met een beperking op de lagere school is het Funderend Onderwijs niet klaar.

Sprockel ziet dat voorlopig ook niet gebeuren. “De onderwijzers zijn er niet voor opgeleid, de klassen zijn al te groot en een klasse-assistent is er in de meeste gevallen ook niet bij. Met het instromen van kinderen met een beperking zadel je het onderwijs met een nieuw probleem op. Ze hebben er al zoveel.”

Door Dick Drayer