foto: Belkis Osepa

foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie BES gaat niet in cassatie tegen de vrijspraak van het echtpaar El Hage en Ramonsito Booi in de Zambezi-zaak. Advocaat-generaal Ton van der Schans: “De Hoge Raad kijkt alleen of het recht goed geïnterpreteerd is. In deze zaak staan geen juridische punten en komma’s op de verkeerde plaats. Deze juridische strijd is ten einde.”

Ton van der Schans eiste bijna twee weken geleden voor het gerechtshof voorwaardelijke straffen en uren dienstverlening voor het echtpaar El Hage en Booi. De volgende dag werden de drie verdachten vrijgesproken.

Het OM vindt nu dat er geen redenen zijn om de Hoge Raad te vragen de zaak te heroverwegen. Er wordt niet meer naar de feiten gekeken. Van der Schans: “Zo zit het rechtssysteem in elkaar.”

De advocaat-generaal spreekt zich niet uit of de Zambezi-zaak een teleurstelling is voor het OM. “Bij strafrecht loop je altijd dat risico. We hebben getracht het recht te handhaven, zoals wij het zagen. Het OM zag toen wel wat in, maar de rechters niet. De verdachten hebben altijd een voordeelpositie zolang hun schuld niet wettig en overtuigend zijn bewezen. De Zambezi-zaak is uitgemond in een uitkomst die we respecteren.”

Het cassatieberoep van het Openbaar Ministerie over de feiten van corruptie loopt nog bij de Hoge Raad in Nederland.

Door Belkis Osepa