Aruba doet heeft ook veel succes gehad oner de bewoners van Biba Bou Guia | Foto: Jackeliene Geeve

Aruba Doet heeft ook veel succes gehad onder de bewoners van Biba Bou Guia | Foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Verstandelijk beperkte volwassenen en mensen met een psychische stoornis zijn een vergeten groep in de Arubaanse samenleving. “Er wordt vaak niet mét deze mensen gepraat, maar over hen”, zegt begeleider Leticia Lumenier van Stichting Biba Bou Guia, waar deze mensen een onderkomen vinden.

 

Tijdens de actie Aruba Doet zetten vrijwilligers zich in om de bewoners van Biba Bou Guia in het zonnetje te zetten.

Lachen tijdens een potje mens-erger-je–niet, onbeschaamd een dansje wagen of de haartjes in je nek laten bijknippen. De bewoners hebben er de grootste lol in.

“Door een tekort aan vrijwilligers zijn de bewoners veel op zichzelf aangewezen”, vertelt Lumenier. “Ze zitten in hun kleine huisjes waar het eigenlijk veel te warm is. Door hun beperking leven ze zelfstandig maar wel onder begeleiding. Ze kunnen niet werken, dus zij moeten zichzelf zien te vermaken.” Op een dag als vandaag lukt dat goed. De schaterende lach van cliënt Michelle Wout klinkt overal doorheen. “Ik vind dit leuk”, roept ze. “Wanneer zullen we gaan dansen?”

Professionals
Kapster Trudy Graafland en manicure Bianca Zalewski zijn professionals, vandaag speciaal gekomen om de cliënten te verwennen. “Ik werd benaderd en dacht waarom niet?”, lacht Graafland. “Het is toch leuk om iets goeds voor anderen te doen? Ik heb direct mijn vriendinnen opgetrommeld om ook te komen helpen. Ik hoop dat het lukt om alle twintig bewoners een knipbeurt te geven.”

Tijdens deze derde editie van Aruba Doet zijn in totaal 2650 vrijwilligers op Aruba aan de slag om 123 klussen op het eiland te klaren.

Door Jackeliene Geeve