Gaiza Quandt en haar zus verlaten het gerechtsgebouw | Foto: Jackeliene Geeve

De zussen van Vrimary Quandt verlaten het gerechtsgebouw | Foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – “Mijn zusje heeft geleerd van haar fouten en heeft nu recht op een nieuwe start”, zegt Zolema Quandt. Haar zusje Vrimary werd vandaag veroordeeld tot één jaar celstraf. Vrimary en een collega verduisterden samen bijna een miljoen florin. Geld dat bestemd was voor Arubaanse studenten.

Quandt en haar collega Linda Tromp werkten bij Directie Onderwijs, op de afdeling Studiefaciliteiten- en begeleiding. Ze ontdekten hoe makkelijk het was om onder valse voorwendsels studiefinanciering aan te vragen en te laten uitkeren. Quandt deed aanvraag voor een studielening voor zowel zichzelf als voor haar twee zussen. Een beetje ongeloofwaardig gezien hun middelbare leeftijd. Toch viel het niemand op. In acht jaar tijd wist zij 584 duizend florin achterover te drukken. Vorig jaar juli werd de fraude ontdekt.

‘Makkelijk’
Zelf zegt de nu 32-jarige Quandt dat het haar makkelijk werd gemaakt. “Ik kwam op mijn 23e op de afdeling werken. Ik zag hoe ongestructureerd en ongecontroleerd de procedures rondom de aanvragen van een studielening waren. Er zijn veel studenten die veel geld ontvangen terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben.” De uitbetaling van de studieleningen wordt namelijk gedaan door Directie Financiën. Zodra de betalingsopdracht daar ligt controleert niemand meer of de opdracht wel rechtmatig is. Quandt en Tromp hoefden dus alleen maar een lening aan te vragen en vervolgens een betalingsopdracht te verstrekken. De vrouwen zetten daar een valse handtekening van hun afdelingshoofd onder.

Spijt
De verleiding was te groot voor Quandt en Tromp. Quandt, die met een salaris van 2000 florin per maand vond dat ze zwaar werd onderbetaald, vervalste in totaal 77 aanvragen en betalingsopdrachten. Ze liet het geld storten op de rekeningen van haar zussen. “Als je het één keertje hebt gedaan en je komt er mee weg, dan kun je niet meer stoppen”, gaf Quandt toe aan de rechter. Op de vraag of ze spijt voelt, antwoordt de vrouw: “Natuurlijk heb ik mij schuldig gevoeld. Ik zat jarenlang opgesloten in een mentale gevangenis maar ik wist niet hoe ik eruit moest komen. Op het moment dat ik gesnapt werd was ik blij. Het voelde als een morele verlossing.”

Strafvermindering
De straf die de rechter vandaag aan de twee onderwijsfraudeurs heeft opgelegd is een stuk lager dan de 22 maanden en 16 maanden die het Openbaar Ministerie tegen respectievelijk Quandt en Tromp heeft geëist.

Dat heeft volgens de rechter alles te maken met de detentie-omstandigheden waarin de twee vrouwen hun voorarrest moesten doorbrengen. “Het was onhygiënisch en ver beneden de maat. Dat heeft geleid tot strafvermindering.” De rechter baseert zich op de bevindingen van collega-rechter Angela. Die nam vorige maand zelf een kijkje op de vrouwenafdeling van Korrektie Instituut Aruba en gaf de gevangenisdirecteur twee weken de tijd om de omstandigheden op de vrouwenafdeling te verbeteren.

Door Jackeliene Geeve