ORANJESTAD – Sint Eustatius is minder verdeeld dan bij de vorige verkiezingen voor de eilandsraad. Toch moeten de partijen nu een coalitie zien te vormen, omdat geen van de partijen een meerderheid van drie zetels heeft behaald.

Van de vijf zetels krijgt DP twee zetels, UPC één en de winnaar PLP twee. De PLP wist bij de vorige verkiezingen in 2011 nog een zetel te behalen, maar de partij verloor haar zetel toen hun enige raadslid uit de partij stapte. De grote verliezer is STEP, die haar enige zetel kwijtraakt.

John Samson in gesprek met winnaar Clyde van Putten

Tot 21.15 uur konden stemgerechtigden in de lange rij gaan staan om te stemmen, een kwartier later dan dat de bedoeling was. De opkomst was het laagst van de drie BES-eilanden: 65.5 procent. Iets na middernacht kwam gezaghebber Gerald Berkel naar buiten om de uitslag bekend te maken.

Nieuwe coalitie
Een coalitie vormen duurt gewoonlijk enkele dagen op Statia. Vanmorgen vroeg zijn de politieke partijen bijeengekomen om de resultaten te bespreken. “We hebben een aantal eisen bij het vormen van een nieuwe coalitie, maar dat houden we nog intern”, reageert Clyde van Putten. Ook Van Putten verwacht dat Sint Eustatius dit weekend een nieuwe coalitie heeft.

Door John Samson