WILLEMSTAD – Een groepje jongens rent heen en weer op het veld van het Frank Curiel Balpark, ze spelen honkbal. Jonathan Tilman zit aan de kant. Hij speelt wat met zijn telefoon. “Dit veld is te klein voor mijn niveau en het veld in Suffisant is gesloten.”
Tilman is niet de enige die aan de kant staat. Op de tribune zitten twee jongens, ze willen voetballen. “Er is geen voetbalveld meer in de buurt”, vertelt hun oma. “Alles is dicht.” Door onenigheid tussen de overheid en de Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) zijn veel faciliteiten gesloten. Meer dan duizend kinderen kunnen hierdoor niet terecht op hun sportterrein.
SDK begon in 1970 als Stichting Sportterreinen Brievengat (SSB). De Nederlandse overheid wilde financieel investeren in sport op Curaçao, maar verbond hier voorwaarden aan. Er moest een aparte stichting worden opgericht en de grond waarop sportfaciliteiten werden gebouwd zou door de overheid als erfpacht verkocht worden aan de stichting. Ook moest er accijns worden geheven op benzine die gebruikt zou worden als subsidie voor de stichting.
Te weinig subsidie
De stichting werd opgericht en de overeenkomst waarin het Eilandgebied stukken grond als erfpacht verkoopt aan SSB werd opgemaakt. Nederland ging akkoord en stortte het geld op de rekening van SSB. Wat niet gebeurde, was de formele handeling om het erfpachtrecht over te dragen. Ook werden de accijnzen niet geheven.
De faciliteiten van SSB, nu SDK, zijn sindsdien veel gebruikt door scholen en het volk. Hierdoor sportten dagelijks zeker 1100 scholieren en tientallen anderen. Om toegang laagdrempelig te houden, zijn die tarieven laag. Zo laag dat de subsidie die naar SDK ging niet dekkend was. Ook kwam de subsidie te laat en betaalde SDK zaken als Aqualectra, SVB en UTS te laat. Dit was nooit een probleem, omdat dit overheidsbedrijven zijn en de subsidie ook vanuit de overheid kwam. De jaarrekeningen werden goedgekeurd door de overheid.
Bezittingen versus schulden
Nu SDK begin dit jaar is opgeheven en Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) als enige subsidie krijgt, wordt dit een probleem. De schuld van 1.3 miljoen is er namelijk nog. Toch is de balans positief: SDK heeft namelijk ongeveer vijf miljoen aan bezittingen.
Premier Ivar Asjes, belast met de sportportefeuille, stelt dat de bezittingen van de overheid zijn, maar de overheid niet opdraait voor de schulden. “De schulden zijn niet door het volk van Curaçao gemaakt en het Nederlandse geld was wel voor hen bedoeld”, liet hij tijdens een persconferentie weten.
Portefeuille teruggeven
Volgens Statenlid Omayra Leeflang kan dit dispuut alleen worden opgelost als de sportportefeuille weggehaald wordt bij Asjes. “Het plan om FDDK op te richten is afgekeurd door Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten, maar is toch gebeurd. De sportportefeuille ligt altijd bij de minister van Onderwijs, maar in juni 2013 heeft premier Asjes dit zonder reden op zich genomen.”
Positief
Inmiddels is advocaat Michael Bonapart in gesprek met de overheid. Hij kan inhoudelijk niets zeggen, maar is positief. “Het ziet er naar uit dat we er op korte termijn uit kunnen komen.”
Door Elisa Koek