Aanhangers van de SLP en WIPMD wachten op de uitslag - foto: Hazel Durand

Aanhangers van de SLP en WIPM wachten op de uitslag – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Saba heeft het hoogste opkomstpercentage van de drie BES-eilanden. Van de 1.058 stemgerechtigde kiezers hebben 952 woensdag gestemd (91.3 procent). Vier jaar geleden was de opkomst 86.9 procent.

Volgens de voorlopige uitslagen is de Windward Islands People Movement (WIPM) de winnaar van eilandsraadsverkiezingen met 545 stemmen (57.25 procent). De Saba Labour Partij (SLP) kwam dichtbij met 407 stemmen (42.75 procent). Deze cijfers geven WIPM, de oudste partij op Saba, drie zetels in de eilandsraad. De SLP krijgt er een zetel bij en heeft nu twee zetels.

Gedeputeerde van Gezondheidszorg Bruce Zagers heeft de meeste stemmen binnengehaald (187) voor zijn partij en ook van alle kandidaten. Gedeputeerde van Milieu Chris Johnson heeft 145 stemmen gekregen. WIPM-partijleider Rolando Wilson heeft 71 stemmen binnengehaald. Alle drie blijven hun zetel behouden in de eilandsraad.

Ishmael Levenstone heeft 89 stemmen gekregen en behoudt zijn zetel voor de SLP. Nieuwkomer Monique Wilson (SLP) heeft de meeste stemmen gekregen van de partij, 121. “We hebben onze zetels binnengehaald met trots. We gaan ervoor!” reageert Wilson.

“Ik vind het belangrijk om te stemmen omdat we mensen moeten kiezen die ons goed kunnen representeren in Nederland”, zegt stemmer Madelyn Johnson. Ook wil ze meer ontwikkeling in haar buurt St.Johns. Hier ligt het schooldistrict en daarom hoopt ze dat er een speeltuin wordt aangelegd en er een overdekte bushalte komt. “Veel kinderen in mijn buurt spelen op straat en het zou mooi zijn als ze een veilige locatie hebben.”

Vrijdag worden de definitieve uitslagen bekendgemaakt.

Door Hazel Durand