MPB aanhangers juichen hun leider toe | foto Belkis Osepa

MPB aanhangers juichen hun leider toe | foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – Bonairianen hebben nog tot negen uur vanavond de tijd om naar de stembus te gaan tijdens de verkiezingen voor de eilandsraad. De leiders van de zeven politieke partijen zeggen allemaal overtuigd te zijn als winnaar uit de bus te komen. Toch zijn er een hoop zwevende kiezers te vinden bij de tien stembureaus.

Rond half acht hebben ruim zevenduizend stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Dit is 60 procent van het totaal aantal stemgerechtigden. Het is moeilijk om per stembureau aan te geven of de opkomst in die wijk laag is. Door de verandering van de kiesregels, mogen Bonairianen bij elk stembureau stemmen.

Een reportage van Belkis Osepa

‘Stem bewust’
Alle partijen doen nog een beroep op de bevolking om gebruik te maken van hun stemrecht. Eric Soleana van Lijst Soleana: “Maak er gebruik van, maar stem ook bewust. Ik wil bereiken dat Bonaire gewoon Bonaire blijft en verder groeit en ontwikkelt. We mikken op twee zetels waarmee we het volk later ook stemrecht kunnen geven voor een staatkundig referendum.”

Angliet Baidjoe is Surinamer en woont al achttien jaar op Bonaire. Daarvoor heeft ze ook op andere eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen gewoond. Bonaire en ook de andere Caribische eilanden liggen haar aan het hart. Ook zij had moeite om een keuze te maken. “Het is belangrijk voor mij dat de partijen aangeven hoe ze de toekomst van Bonaire willen aankleden. Tot op het laatst zijn de partijen heel vaag gebleven. Maar ik heb stemrecht en ook ik ben verantwoordelijk voor de regering die ik krijg.”

Eric Soleana brengt zijn stem uit | foto Belkis Osepa

Eric Soleana brengt zijn stem uit | foto Belkis Osepa

Corruptie
Baidjoe heeft uiteindelijk een keuze gemaakt door de partijprogramma’s te vergelijken en te luisteren naar de boodschap van de partijen. Helaas, zegt Baidjoe, heeft geen enkele partij het gehad over behoorlijk bestuur wanneer zij aan de macht zijn. “Corruptie terugdringen is niet aan de orde gekomen. Dat is voor mij belangrijk. Als het bestuur niet helder en deugdelijk is, lopen dingen verkeerd. Ik hoop dat mijn keuze leidt tot goed bestuur.”

Bonaire kent in deze verkiezingen vier nieuwe partijen. De nieuwe partij Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) met Elvis Tjing Asjoe als leider, heeft tot nu toe veel aanhang. Tjing Asjoe denkt de grootste verrassing te worden van de verkiezingen. Hoewel MPB van te voren heeft aangegeven niet met de huidige regeringpartij te zullen samenwerken, maakt MPB de deur open voor samenwerking met de andere partijen.

Gedoogpartner
Tjing Asjoe: “Mochten we de verkiezingen winnen, dan laten we de deur open voor een coalitiepartner om een eventueel MPB-bestuurscollege te gedogen. Bonaire heeft een brede coalitie nodig. Met een brede politieke draagvlak kunnen we samen naar Den Haag.”

Door Belkis Osepa