Ixora Balootje - foto: Pieter Hofmann

Ixora Balootje – foto: Pieter Hofmann

DEN HAAG – In het Provinciehuis in Den Haag heeft de ChristenUnie zich woensdagavond verzameld om de uitslag af te wachten van de Provinciale Statenverkiezingen. Onder hen bevindt zich de kandidaat met Antilliaanse wortels Ixora Balootje. Zij is de nummer drie van de partij in Zuid-Holland.

Donderdag wordt meer duidelijk over de waarschijnlijke uitslag, de definitieve uitslag volgt pas maandag. De uitslagen van Rotterdam en Den Haag, grote gemeenten in de provincie, zijn daarbij van groot belang voor de verkiezing van Balootje.

Na de eerste exit poll houdt Balootje nog een slag om de arm. “Het ziet er goed uit, 1,1 procent winst is een goede uitgangspositie voor de Eerste Kamer. Provinciaal valt er nog niets te zeggen, maar we hopen op een derde zetel in Zuid-Holland. Ik ben relaxt omdat we winst boeken, maar gespannen omdat het erom spant met mijn zetel.’

Rotterdam
Rond half elf komt de uitslag van Rotterdam binnen. De ChristenUnie stijgt van 2,5 naar 3 procent. Balootje: “We zitten landelijk in de lift en deze campagne laat zien dat we op de goede weg zijn, al is er nog niets specifieks te zeggen. Verder is het misschien ook belangrijk om iemand uit je eigen ‘hometown’ op de lijst te hebben.”

PVV
Wel doet het Balootje ‘ongelooflijk veel pijn’ dat de PVV de grootste partij wordt in Rotterdam. “Het laat goed zien hoe de verhoudingen liggen in een van de meest multiculturele plaatsen in het land.” Onder allochtone kiezers is de opkomst bij verkiezingen meestal lager dan bij autochtonen.

Update: in Zuid-Holland is inmiddels 94 procent van de stemmen geteld, de ChristenUnie staat op drie zetels.

Door Pieter Hofmann