Kandidaat voor de waterschapsverkiezingen  Lionel Martijn

Kandidaat voor de waterschapsverkiezingen Lionel Martijn

AMSTERDAM – Gelijk met de Provinciale Staten wordt woensdag ook voor de Waterschappen gestemd. Lionel Martijn, voormalig stadsdeelwethouder in de Rotterdamse deelgemeente Charlois, is de enige kandidaat van Antilliaanse afkomst. De Curaçaoënaar staat als tweede op de lijst van Inwonersbelang-Algemene Waterschaps Partij (AWP).

“Relatief gezien zijn andere gemeenschappen beter georganiseerd dan wij”, zegt Martijn. “Wij horen een vertegenwoordiger te hebben. Nu gaan veel mensen niet stemmen omdat ze het gevoel hebben niet of slecht gehoord te worden. Ook denken veel mensen ‘jij wordt er beter van, ik niet’. Er is een omslag nodig.”

Geen ‘sexy’ bestuurslaag
De opkomst bij provinciale verkiezingen zijn laag in verhouding tot andere verkiezingen, waterschapsverkiezingen spreken nog minder tot de verbeelding. “Het is geen sexy bestuurslaag”, erkent Martijn. “Het leeft niet, ook niet bij andere etnische groepen. Ik zou beginnen met jeugdexcursies en laten zien wat er schuilgaat achter droge voeten en schoon drinkwater. Het diepste punt van Nederland ligt zeven meter onder de zeespiegel, maar dat besef is er niet.”

Martijn en zijn partij willen meer onderzoek naar de invloed van klimaatverandering op de veiligheid van dijken. Schoon drinkwater is ook niet vanzelfsprekend, betoogt Martijn. “Je schrikt je rot van de troep die via het riool binnenkomt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erin – paspoorten, maandverband, blikjes, alles. Ook chemisch spul. In de toekomst komen er ook meer medicijnresten in het water, vooral nu mensen ouder worden en daardoor meer medicijnen gebruiken. Via urine komt het in het water terecht. Daar worden wij niet direct ziek van, maar vissen gaan uiteindelijk anders muteren. In Australië is laatst een vis aangetroffen met twee koppen. Dat moeten wij niet willen.”

Transparantie
Martijn vindt dat de waterschappen zich meer moeten laten zien, meer verantwoording moet afleggen, betere voorlichting geven, meer transparantie – zowel bestuurlijk als qua kosten – en zorgen voor eerlijke heffingen. “Soms zijn er boeren met voorkennis die een stuk land kopen waarvan ze al weten dat de Waterschap daar later een project wil gaan doen. Dat is onacceptabel.”

Ook qua organisatie kunnen waterschappen beter geleid worden dan nu, stelt Martijn. “Er zijn nu 23 waterschappen in Nederland. Wij verwachten miljoenen aan opbrengst als we slimmer inkopen en samenwerken. Nu hebben ze allemaal een eigen ICT-systeem. Als ze er één hadden voor het hele land, bespaar je een hoop geld.” Waterschappen mogen geen onnodig grote financiële reserves opbouwen, vindt Martijn. “Het zijn geen spaarbanken.”

Kansen
De AWP is een relatieve nieuwkomer in Zuid-Holland. Toch zijn de reacties op de campagne positief. Martijn: “Als ik de reacties op straat hoor dan lijkt het haast een ‘piece of cake’. Mensen zijn best gecharmeerd van Inwonersbelang. Toch vind ik het moeilijk om mijn kansen in te schatten. Wel is het in ons voordeel dat veel mensen een afkeer hebben van de landelijke partijen door alle affaires.”

Door Pieter Hofmann