Paula (15) brengt haar zoontje naar bed - foto: Jackeliene Geeve

Paula (15) brengt haar zoontje naar bed – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – “Als ik ’s ochtends wakker word en mijn zoontje kijkt mij vanuit zijn wiegje aan, dan word ik echt warm van binnen.” Tienermoeder Paula (15) vergeet dan even haar stress. “Dit schooljaar blijf ik zitten, ik maak veel ruzie met de vader van mijn kind en de infectie aan mijn buik doet veel pijn.”

Paula was altijd de beste leerling op de school waar ze de opleiding techniek volgt. Maar toen ze er op haar veertiende achter kwam dat ze in verwachting was van een baby werd haar wereld op zijn kop gezet. “Ik wist meteen dat ik het kindje wilde houden, je gaat een kind toch niet weg laten halen?” Omdat haar lichaam nog niet volgroeid was en eigenlijk nog niet klaar was om een baby te baren was de zwangerschap en de bevalling pijnlijk en gecompliceerd.

Jackeliene Geeve in gesprek met tienermoederconsulent Monique Giel

Eén van Paula’s eileiders raakte geïnfecteerd en op doktersadvies mag zij de komende vijf jaar niet zwanger worden. Ook heelt de wond van haar keizersnee niet goed en daarom kan zij op school niet meedoen met haar lievelingsles: lassen. “Door de hitte gaat de wond direct open.”

In 2014 bevielen 126 Arubaanse tieners van een baby. Dat is minder dan de 141 in het jaar ervoor, maar tienermoederconsulent Monique Giel ziet wel een alarmerende ontwikkeling. “De moeders worden steeds jonger. Kinderen beginnen steeds eerder aan seks, vaak al op hun tiende of elfde.” De tienermoeders worden dan ook steeds jonger. “Een moeder van dertien of veertien jaar is helaas geen uitzondering.”

Ondanks dat Paula zegt blij te zijn met haar baby, raadt zij niemand aan om zo jong moeder te worden. “Vroeger ging ik heel vaak uit, maar dat kan nu niet meer.” Vaak heeft Paula het idee dat ze er alleen voor staat. “Ik had één goede vriendin maar toen ze tegen me zei dat de vader van mijn kind een mislukkeling was, heb ik haar weggestuurd. Ik wil haar niet meer zien. Ik doe het wel alleen.” Als Paula een avondje weg gaat, kan dat omdat haar moeder op de baby past. Ze is blij met de steun van haar moeder, maar heeft die steun niet altijd ervaren. “Mijn moeder had vroeger weinig tijd voor me. Haar vriendjes gingen altijd voor. Dat wil ik als moeder anders doen.”

Rol van ouders
“De rol van ouders is belangrijk”, benadrukt Giel. “Wat een kind in zijn of haar kinderjaren meemaakt, uit zich in de pubertijd.” Echtscheidingen kunnen bijvoorbeeld heel ingrijpend zijn, legt Giel uit. Net als seksueel misbruik of mishandeling. “Een seksueel misbruikt meisje dat niet gehoord of geloofd wordt door haar omgeving is heel beïnvloedbaar voor een jongen die haar aandacht geeft. Hij hoeft maar te zeggen dat ze mooi is en ze gaat met hem naar bed. Als ze dan zwanger raakt, maakt de jongen dat hij wegkomt en blijft het meisje achter met een baby. En dat terwijl een moeder die zelf nog kind is, echt niet weet hoe je een baby totale zorg moet geven.”

De baby begint te huilen, maar Paula lijkt niet onder de indruk. “Hij heeft gewoon honger.” Nadat ze hem zijn flesje heeft gegeven, laat ze hem boeren. Nog geen vijf minuten later ligt haar zoontje in haar armen te slapen.

Door Jackeliene Geeve