Willy Hernández. Foto: Ariën Rasmijn

Willy Hernández – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Energiemaatschappij Repsol neemt eind van dit jaar een definitieve beslissing over proefboringen naar aardgas in Arubaanse wateren. Willy Hernández, algemeen manager van de Spaanse energiemaatschappij op Aruba, verwacht vanaf mei of juni te beginnen met de analyse van de data van de driedimensionale metingen van de zeebodem ten noorden van het eiland.

Vorig jaar juli, augustus en september vonden de driedimensionale metingen plaats. Repsol beperkte deze metingen bewust tot de zee ten noorden van Aruba. Die metingen worden nu verwerkt naar data. De algemeen manager verklaart dat op grond van die data een besluit genomen kan worden.

Op 20 december loopt het termijn van deze derde fase in de exploratie naar mogelijke delfstoffen af. Dan krijgt Compania Arubiano di Pertroleo (CAP), het Arubaanse staatsoliebedrijf die Repsol de concessie voor de exploratie heeft gegund, te horen of er ook daadwerkelijk proefboringen zullen plaatsvinden. Hernández zegt dat als er daadwerkelijk wat wordt gevonden, het naar alle waarschijnlijkheid aardgas zal zijn.

Olieprijzen
De fluctuerende olieprijzen van de laatste tijd hebben geen invloed hebben op de besluitvorming. “Het gaat puur om het risico en om het potentieel van wat eventueel wordt gevonden. Natuurlijk kan ons budget worden aangepast maar dat zal met andere factoren te maken hebben”, aldus Hernández.

Repsol, die onder meer ook het nabijgelegen gasveld Perla bij het Meer van Maracaibo exploiteert, heeft tot nu toe tussen de 35 en 40 miljoen dollar geïnvesteerd in het zoeken naar delfstoffen.

Door Ariën Rasmijn