Oppositiepartij SLP heeft vijf nieuwe kaandidaten op hun lijst - foto: SLP

Oppositiepartij SLP heeft vijf nieuwe kandidaten op hun lijst – foto: SLP

THE BOTTOM – 1.056 stemgerechtigde kiezers bepalen op 18 maart welke politieke partij Saba gaat leiden de komende vier jaar. De aankomende verkiezingen trekken veel aandacht omdat er veel nieuwe gezichten op de kandidatenlijsten te vinden zijn.

De nieuwe kandidaten zijn duidelijk over hun motivatie en missie. Hun pijlers zijn ontwikkeling, ondernemerschap, jeugd en educatie, belastingen en kosten van levensonderhoud, die moet leiden naar een zelfvoorzienend Saba.

Grondbelasting
Stanley Peterson (40), nummer twee op de Saba Labour Party (SLP), vindt dat Saba een eigen kadaster moet hebben. Op dit moment meet en registreert het kadaster uit St. Maarten het land op Saba. Dit brengt veel kosten met zich mee.

“Het is belangrijk dat landeigenaren hun papierwerk in orde hebben”, beaamt Sundiata Lake (38) nummer acht op het Windward Island People’s Movement partij (WIPM).

Zeventig procent van het grondgebied op Saba is niet geregistreerd. “Nederland kan grondbelasting nooit goed implementeren. Het is niet juist dat dertig procent van de populatie grondbelasting moet betalen, terwijl de ander zeventig procent niets betaalt”, zegt Peterson.

Lake vindt het nodig om een balans voor belastingen te creëren in het belang van Saba. “Communicatie met het eilandbestuur, de gemeenschap en Nederland moeten verbeteren voor een beter begrip van de situatie op het eiland”, zegt Lake.

Ontwikkeling
Peterson vindt dat Nederland de vrijstelling van de Algemene Besteding Belasting (ABB) niet moet stoppen. Eind 2015 stopt de vrijstelling van de ABB op Saba en St. Eustatius. “Nederland moet ons een kans geven om te ontwikkelen, zodat ze kunnen zien dat we onze eigen inkomsten kunnen genereren”, zegt Peterson.

Bovendien vindt Peterson dat er een eigen notaris op het eiland nodig is. Ook zegt hij dat het verbeteren van de infrastuur, aantrekken van buitenlandse investeerders en het bouwen van grotere hotels nodig is om de economie stimuleren en werkgelegenheid te creëren.

“Ik moedig ontwikkeling aan, maar het moet zorgvuldig beheerd worden en we moeten de juiste investeerders kiezen die het beste voor hebben met het eiland. Als je een groot hotel bouwt moet er ook gekeken worden naar het effect op de bestaande kleinere hotels. De marketing kan grotendeels naar het grote hotel gaan waardoor de kleinere hotels verwaarloosd worden”, zegt Lake.

Ondernemerschap
Volgens Vito Charles (35), de nummer zes kandidaat op de WIPM partij, vindt de jeugd het moeilijk om een eigen bedrijf te starten. “We moeten een instituut oprichten waar jongeren een kleine lening met een lage rente kunnen afsluiten. Elke jonge entrepreneur moet geholpen worden om te navigeren door het complexe financiële systeem en de bureaucratie”, zegt Charles.

Bovendien wil Lake een carrière- en vaardighedencentrum op te zetten. “Ik wil ondersteuning geven aan jonge professionals door hen te begeleiden door het wervingsproces”, zegt hij.

Monique Wilson (31), de nummer zes op de SLP lijst, vindt dit ook belangrijk. “Het eilandbestuur moet ervoor zorgen dat onze jeugd zich academisch, emotioneel, fysiek en psychologisch ondersteund voelt. Studenten moeten beter begeleid worden in wat ze moeten studeren om te kunnen bijdragen aan het eiland”, zegt Wilson.

Sociale huisvesting
Peterson vindt de kosten voor sociale huisvesting te hoog. “Dit kan een gevolg zijn van dure constructies. In plaats van sociale huisvesting stel ik voor dat het eilandbestuur hulp biedt aan jonge families om hun eigen huis te bouwen. Dit kan door een lening bij de bank te garanderen.”

“Met het salaris op Saba is dat niet mogelijk. Door het reglement voor bankieren van het Europees Fonds voor monetaire samenwerking – waar Saba nu onder valt – kunnen jonge mensen zich niet kwalificeren voor een hypotheek, dat maar 25 procent van hun bruto salaris is. Op Saba is het gemiddelde salaris tussen de 1000 en 1500 dollar per maand, dan krijg je bijna niets.”

Door Hazel Durand