Ambassadeur Liliane Fonds, Jaap Jongbloed  begeleidt het lawaaiprotest | Foto: Dick Drayer

Ambassadeur Liliane Fonds, Jaap Jongbloed begeleidt het lawaaiprotest | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Ruim 200 leerlingen van de Albert Schweitzerschool in Willemstad hebben donderdag één minuut een oorverdovend lawaai gemaakt. Dat deden ze voor hun leeftijdgenootjes overal ter wereld die niet naar school kunnen, omdat ze een lichamelijke of geestelijke beperking hebben.

De lawaaiactie is een initiatief van het Nederlandse Liliane Fonds, dat zich inzet voor kinderen met een handicap. Tegelijkertijd met de school in Saliña sloegen kinderen op 600 basisscholen in Nederland ook op potten en pannen om aandacht te vragen.

Een reportage door Dick Drayer

Het idee om ook een school op Curaçao mee te laten doen, komt van de ambassadeur van het Liliane Fonds, Jaap Jongbloed. Hij is op vakantie in Curaçao en zocht contact met de school.

Nauwelijks toegang
Vanuit de stichting Totolika, die zich op het eiland bezighoudt met onderwijs aan kinderen met een beperking, werd enthousiast gereageerd op de lawaaiactie. Volgens voorzitter Aminta Sprockel mag het lawaai ook voor Curaçao gelden. Kinderen met een beperking hebben nauwelijks toegang tot het reguliere onderwijs. En dat is voorlopig ook niet wenselijk. “Scholen zijn er niet voor ingericht”, aldus Sprockel.

Door Dick Drayer