Echtpaar El Hage en Ramonsito Booi op de achtegrond na de vrijspraak | foto Extra Bonaire

Echtpaar El Hage en Ramonsito Booi op de achtegrond na de vrijspraak | foto Extra Bonaire

KRALENDIJK – “De behandeling van de Zambezi-zaak in hoger beroep heeft het Hof gesterkt in de overtuiging dat er geen enkel bewijs tegen onze cliënten lag.” Dat zegt advocaat Geert-Jan Knoops na de vrijspraak voor de ex-politici Ramonsito Booi en het echtpaar Burney en Ginia El Hage.

Het gerechtshof heeft binnen vijf uur na het laatste woord van de drie verdachten uitspraak gedaan. Vorig jaar sprak Gerecht in Eerste Aanleg Booi en het echtpaar El Hage al vrij. De Zambezi-zaak begon bijna zeven jaar geleden als een corruptiezaak.

Zwartboek
De Fundashon Bon Gobernashon (Stichting Goed Bestuur) heeft de zaak aanhangig gemaakt met een zogenoemde zwartboek. Daarin zat een verzameling van bewijzen over corruptie onder lokale politici op Bonaire. De Zambezi-zaak werd daarna uitgekleed.

De ambtelijke corruptie is niet meegenomen in de Zambezi-zaak. Alleen de feiten voor valsheid in geschrifte en het geven van incomplete informatie voor een hypothecaire lening en bij de verkoop van een terrein, zijn overeind gebleven in de zaak. Het cassatie beroep van het Openbaar Ministerie over de corruptiefeiten loopt nog bij de Hoge Raad in Nederland.

Zowel Knoops als Booi en het echtpaar El Hage zijn tevreden. Knoops: “Het Hof verwijt het OM geen enkel argument te hebben ingebracht waarom de eerdere vrijspraken onterecht zouden zijn. Duidelijker kan het niet. Ze zijn op grond van geen bewijs vervolgd. Het heeft hun levens voorgoed getekend.”

Knoops geeft aan dat zijn team het Hof zeer erkentelijk is dat de uitspraak vandaag kwam en niet pas over drie weken. De vervroegde uitspraken komen zes dagen vóór de lokale eilandsraadverkiezingen op 18 maart. Booi en het echtpaar El Hage zijn coryfeeën van de grootste regeringspartij UPB.

Door Belkis Osepa