portret ixora balootje

ROTTERDAM – Ixora Balootje (26) is nummer drie van ChristenUnie (CU) in Zuid-Holland, die momenteel twee zetels heeft in de Provinciale Staten. Daarmee is ze één van de weinige politici met Antilliaanse wortels die volgende week meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Een oproep van OCaN (Overlegorgaan Caribische Nederlanders) aan Caribisch Nederlandse kandidaten om zich te melden, heeft welgeteld één reactie opgeleverd.

Balootje denkt dat er weinig Antillianen politiek actief zijn in het Nederlandse politieke landschap ‘omdat men denkt dat je hoogopgeleid moet zijn’. “Daarnaast denk ik dat de politiek in Nederland de mensen niet echt bezighoudt, omdat er op de eilanden zelf dusdanig veel gebeurt wat persoonlijke interesse wekt. Ik ben ook niet met politiek opgevoed, dat heb ik zelf moeten ontdekken.”

Pieter Hofmann in gesprek met Ixora Balootje

Balootje raakt met de opmerking over haar opvoeding aan twee typische kenmerken van de meeste politici. Verreweg de meesten zijn hoogopgeleid en politiek bewust opgevoed. Balootje ontdekte de politiek pas later, hoogopgeleid is ze (nog) niet. Na haar vmbo-opleiding is ze bestuurskunde gaan studeren aan de Haagse Hogeschool. Mede door haar politieke activiteit is het nog niet van afstuderen gekomen.

Inspiratie
Ze kwam voor het eerst in aanraking met politiek bij het vak staats- en bestuursrecht, én door op een dinsdagmiddag langs het vragenuurtje in de Tweede Kamer te zappen. “Daar zag ik Femke Halsema. Die stond daar met zóveel overtuiging een punt te maken, geweldig! Ik dacht: daar wil ik ook komen. Dan kan ik mijn mensen helpen.”

Met ‘mijn mensen’ doelt ze niet specifiek op een bevolkingsgroep, benadrukt ze. Balootje zag toen ze opgroeide veel leeftijdsgenoten in haar omgeving worstelen met typische grootstedelijke problematiek – ze noemt onder meer tienerzwangerschappen, huiselijk geweld, uithuisplaatsing en verwaarlozing. “Ik dacht: er moet toch een manier zijn om ons –jongeren– te helpen? Dit is mijn manier om een stem te zijn.”

Balootje probeerde bij Perspectief, de jongerenorganisatie van de ‘blanke’ ChristenUnie, een brug te slaan naar jongeren met een multiculturele achtergrond. Later kwam ze in de raad van de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. Daarna werkte ze voor Kamerleden van de ChristenUnie. Balootje houdt zich in provinciaal verband het meest bezig met luchtvervuiling, armoedebeleid en openbaar vervoer.

De politica noemt haar geloof niet als politieke drijfveer. “Daar moet je niet mee te koop lopen. Mijn geloof is een persoonlijke relatie met God die tot uiting moet komen in mijn dagelijkse bezigheden, in mijn doen en laten. Het is niet zo dat we de staat willen inrichten naar de Bijbel. Dat is meer iets voor de SGP.”

Met haar 26 jaar is Balootje een jonge politicus, toch staat ze hoog op de lijst. “Enerzijds is dat, denk ik, omdat ik het vak goed begrijp, en dan met name het politieke spel. Anderzijds omdat de partij veel geloof in me heeft. Ik ben nog jong en kan me ver ontwikkelen. Het heeft uiteindelijk te maken met kwaliteit. Er wordt gekeken naar wat je echt kan.”

Kansen
Balootje is optimistisch over haar kansen om verkozen te worden als lid van de Provinciale Staten. “Ik heb er een goed gevoel over.” Na een eventuele uitverkiezing voor de Provinciale Staten wil ze zich gaan warmlopen voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. “Maar dat is toekomstmuziek. Ik richt me nu op de Staten.”

Door Pieter Hofmann