Magna

Thilvio en Magna Bruno brengen de leerlingen in alle vroegte naar school – foto: Sofie Custers

WILLEMSTAD – Al twee jaar lang brengt Thilvio Bruno (67) zijn kleinkinderen elke schooldag vanuit Barber naar school. Oma Magna Bruno gaat twee of drie keer in de week mee.

De voorzieningen zoals supermarkten, naschoolse opvang en bejaardentehuizen zijn schaars op Banda Bou, er zijn ook zeer weinig scholen. Leerlingen uit Banda Bou die met de schoolbus gaan, moeten om half zes ‘s morgens al klaarstaan. De zeventienjarige Egeron Bruno, zijn stiefzusjes Michainely en Micheinely (dertien) en de zesjarige Gihon Pieternella hebben geluk met hun opa en oma.

Sofie Custers reed mee met de bus van Thilvio en Magna

Gihon doet nog een dutje op weg naar zijn school Emmy Berthold. Hij is de eerste die wordt afgezet. Michainely brengt nog een laatste laagje mascara aan voordat de tweede stop, de vsbo Gouverneur Lauffer School is bereikt. Als laatste zetten ze Egeron af bij het Feffik. Daarna brengen Thilvio en Magna hun tijd door in Punda en halen ze de kinderen’s middags weer van school.

Tishainy en Ruviendell

Tishainy en Ruviendell moeten vroeg opstaan om op tijd op school te zijn – foto: Sofie Custers

Vroeg opstaan
De zestienjarige Ruviendell Isenia heeft minder geluk en moet wel elke dag met de schoolbus op en neer. “Ik vind het niet zo erg om zo vroeg op te moeten staan en vroeg naar bed te gaan, want ik vind het leuk om naar school te gaan.” Zijn klasgenootje Tishainy Hortencia woont bij hem in de straat maar haar ouders kunnen het brengen en halen combineren met hun werk. “Na school ga ik naar mijn oma en na het werk neemt mijn vader mij mee naar huis. We moeten wel veel rekening houden met de afstand naar school maar ik heb het ervoor over.”

Door Sofie Custers