Het lichaam van Helmin Wiels afgedekt met een blauwe deken - foto: Leoni Leidel-Schenk

Het lichaam van Helmin Wiels afgedekt met een blauwe deken – foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Op de Weg naar Fuik is vanochtend rond acht uur de 28-jarige vrouw A.W. aangehouden. “We onderzoeken haar betrokkenheid in de zaak Maximus”, zegt woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos.

Hoewel het OM dit niet kan bevestigen, gaat het om Aiyesha Wilsoe. De zaak Maximus betreft de intellectuele daders van de moord op politicus Helmin Wiels, die op 5 mei 2013 werd doodgeschoten. De schutter, Elvis ‘Monster’ Kuwas, werd vorige maand ook in hoger beroep in de zaak Magnus tot levenslang veroordeeld. De zaak Maximus kent sinds vorig jaar al twee andere verdachten, loterijbaas Robbie dos Santos en oud-minister van Financiën George Jamaloodin.

Anneke Polak in gesprek met OM-woordvoerder Norman Serphos

De zaak Magnus en Maximus zijn nauw met elkaar verweven. Zo werd Burney ‘Nini’ Fonseca eerder als verdachte in de zaak Magnus opgeroepen, maar wegens onvoldoende bewijs stelde de rechter hem weer op vrije voeten, hoewel hij nog altijd verdachte is. De verwachting is dat hij als tussenpersoon tussen de intellectuele daders en de uitvoerders van de moord zou hebben gehandeld, samen met Luigi Florentina die in september 2013 in zijn politiecel in Barber zelfmoord pleegde.

Tussenpersonen
Mogelijk heeft ook de net aangehouden 28-jarige vrouw zo’n tussenrol vervuld. Er is ondertussen door het Openbaar Ministerie een beloning uitgeloofd om te achterhalen waar het geld is gebleven dat is betaald voor de moord. Of het uitloven van deze beloning heeft geleid tot de aanhouding van deze 28-jarige vrouw kan Serphos niet zeggen.

Door Anneke Polak