Regina Labega - foto: Today

Regina Labega – foto: Today

PHILIPSBURG – Het strafproces tegen de geschorste marketing manager van het Toeristen Bureau Edward Dest, is woensdag uitgelopen op een aanklacht tegen zijn voormalige directeur Regina Labega en tegen het voormalige bestuurscollege.

Het Openbaar Ministerie eist een twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen Dest voor ambtelijke verduistering. Tussen 1 juni 2009 en 23 augustus 2010 medeondertekende Dest cheques die werden betaald via een rekening van de Chase Bank in New York. Deze rekening was bestemd voor de promotie van Sint Maarten in Noord-Amerika. De cheques werden echter uitgeschreven voor niet-goedgekeurde dienstreizen en zelfs een kerstdiner voor het personeel van het Toeristenbureau in Sint Maarten.

Dienstreizen
Dest erkent dat hij de cheques heeft ondertekend en dat de betalingen via Chase Bank liepen, omdat de bureaucratische procedure in Sint Maarten veelal te lang duurde waardoor geld voor dienstreizen niet tijdig beschikbaar was.

Dest verklaarde ook dat hij altijd in opdracht had gehandeld van Regina Labega. In december 2010 werden Dest en Labega geschorst, nadat het voormalig hoofd financiën Bas Roorda aangifte had gedaan van verduistering.

Het onderzoek leverde een verklaring op van voormalig gezaghebber Franklyn Richards die zei dat het bestuurscollege volledig op de hoogte was van nniet-geautoriseerde dienstreizen. “Dan wordt het een heel ander verhaal”, merkte rechter Maria Paulides op.

Labega had voor het kerstdiner dat op 24 december 2009 plaatsvond geen toestemming gevraagd van het bestuurscollege “omdat die toch niet gegeven zou worden.” De rekening bedroeg meer dan 2500 dollar.

Labega werd nadat de verdenkingen bekend werden benoemd tot directeur van de luchthaven. Het OM wil haar en een andere verdachte alsnog berechten. Een datum hiervoor is nog niet bepaald. De Dest-uitspraak is op 25 maart.

Door Hilbert Haar