Recycling demonstratie bij de nieuwe  afvalverwerkingsfaciliteit - foto: Hazel Durand

Recycling demonstratie bij de nieuwe afvalverwerkingsfaciliteit – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – De nieuwe afvalverwerkingsfaciliteit op Saba is in gebruik genomen. Voorheen werd afval op de dumpplaats bij Fort Bay regelmatig verbrand. Omdat tijdens verbranding rookwolken zich verspreiden over het hele eiland, vormt dit een gezondheidsrisico.

Het eilandbestuur heeft een grote campagne, ‘Recycle for Saba’, gelanceerd. Op scholen wordt een hele week besteed aan recycling. “We hebben lang gewacht op de realisatie van dit project. Samen met de gemeenschap kunnen we dit tot een succes maken en een voorbeeld worden voor de regio”, zegt gedeputeerde van Gezondheidszorg Bruce Zagers.

Nu wordt een verbrandingsoven van medische kwaliteit gebruikt, die voldoet aan de normen van de Europese Unie. Er zijn speciale machines gekocht om plastic, blikjes, papier en banden te verpakken en er is een glasbewerkingsinstallatie op het terrein.

Huishoudens en bedrijven betalen al sinds 1 november 2014 een ‘garbage collection fee’. Huishoudens betalen negen dollar per maand en bedrijven twintig dollar. Eind maart zal de afvalverwerkingsfaciliteit op Statia worden geopend.

Door Hazel Durand