Marga Domingo van Lieshout | foto Belkis Osepa

Marga Domingo van Lieshout | foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – “Ik ben als verdediger in de Country Garden zaak niet aangesproken zoals tijdens de moordzaak van Marlies van der Kouwe. Ik denk dat men steeds meer begrijpt, dat dit mijn werk is. Het heeft niets te maken met wie ik ben als persoon.” Aan het woord is Marga Domingo van Lieshout (34), verdediger van de verdachten Gerson Cueto Pacheco en Alcantara Gil. Het Openbaar Ministerie BES heeft 24 jaar tegen Cueto Pacheco en een andere verdachte Carlos Wanga geëist in de dubbele moordzaak Country Garden.

De rechtbank op Bonaire doet op 27 februari uitspraak in de zaak Country Garden. Het OM BES heeft voor vier verdachten vrijspraak geëist. Twee verdachten zijn al vrijgesproken. Twee anderen krijgen ook op 27 februari te horen of zij naar huis mogen. De pro forma zitting tegen hoofdverdachte Rayan Frans is op 3 juni.

Belkis Osepa in gesprek met Marga Domingo van Lieshout

Marlies van der Kouwe
Marga Domingo van Lieshout is sinds 2006 beëdigd als advocaat. Als jong advocaat kreeg ze al heel snel met een grote moordzaak te maken. Domingo van Lieshout was de verdediger van Ryan Pietersz die de Nederlandse Marlies van der Kouwe heeft vermoord in 2008. “Ik was destijds nieuw in het vak. Ik merk een groot verschil tussen toen en nu. Er was eerder al een dubbele moord gepleegd op Bonaire (Spelonk-zaak red.) Maar hoe het onderzoek nu heeft plaatsgevonden en hoe de technieken zijn toegepast, is dat nooit eerder zo grootschalig gebeurd op Bonaire.”

De dubbele moordzaak is veel besproken en heeft een impact gehad op de Bonairiaanse samenleving. De Country Garden-zaak is omvangrijk en complex door de vele tegenstrijdige verklaringen van de zeven verdachten. Domingo van Lieshout geeft aan dat los van het werk, de zaak haar ook persoonlijk raakt. “Ik maak deel uit van deze samenleving. Maar in principe ga ik ermee om net als ieder andere rechtszaak. Ik steek in iedere zaak tijd en moeite.”

Onvoldoende bewijs
Omdat niet precies bekend is welke rol ieder precies heeft gespeeld, horen de twee verdachten allebei dezelfde straf te krijgen, stelde officier van Justitie Rob Rammeloo tijdens de behandeling begin februari. Domingo van Lieshout: “Ik heb verzocht om mijn cliënt vrij te spreken. Er is niet genoeg materiaal om vast te stellen wat er die avond precies heeft voorgedaan. We kunnen niet gaan gissen. Dus we kunnen ook niet vaststellen wat precies de rol is geweest van mijn cliënt. Er is daar onvoldoende overtuigend bewijs voor.”

Door Belkis Osepa