Aldo Robert S.R. komt aan bij de rechtbank in Philipsburg - foto: Today / Milton Pieters

Aldo Robert S.R. komt aan bij de rechtbank in Philipsburg – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft de verkrachter en moordenaar van Clemencia Josie-Ann Julot op woensdag conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. De nu 22-jarige dader, Aldo Robert Santana Rivera, hoorde het vonnis uiterlijk onbewogen aan.

Santana Rivera kidnapte de 21-jarige Julot bijna vijf jaar geleden. De destijds zeventienjarige jongeling was onder invloed van cocaïne en vroeg zijn slachtoffer om seks. Toen Julot weigerde dwong hij haar onder bedreiging met een mes het struikgewas op Frans grondgebied in. Daar verkrachtte hij haar. Uit angst dat het meisje naar de politie zou gaan bracht hij haar vervolgens met 80 messteken om het leven.

Detectives kwamen de dader op 30 juni 2011 op het spoor. De jongen was echter gevlucht naar de Dominicaanse Republiek – een land dat geen ingezetenen uitlevert. Toen hij aldaar werd vastgezet wegens een steekpartij kreeg het OM toestemming hem in het gevang te interviewen. Daar toonde Santana Rivera zich bereid vrijwillig naar St. Maarten te komen voor berechting.

Afscheid
Het gerecht nam het de verdachte bijzonder kwalijk dat het lichaam van zijn slachtoffer pas na enkele dagen werd gevonden. Het verkeerde toen in verregaande staat van ontbinding. “Dat heeft afscheid nemen voor haar familie en vrienden onnodig moeilijk gemaakt.”

Door Hilbert Haar