FDDK komt zeker een paar miljoen tekort om alle plannen uit te werken (foto: Elisa Koek)

FDDK komt zeker een paar miljoen tekort om alle plannen uit te werken – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Het geld dat de overheid beschikbaar stelt, is niet genoeg”, zegt Thakaidzwa Doran, sinds januari directeur van Fundashon Desaroyo Deporte Kòrsou (FDDK). “Daarom wil ik niet dat FDDK op de overheid leunt, maar functioneert als een bedrijf.”


FDDK is vorig jaar in het leven geroepen en sinds januari operationeel. Terwijl Sedreko vroeger verantwoordelijk was voor de mankracht en Sentro Deportivo Korsou (SDK) voor de infrastructuur, moet FDDK beide taken dragen. Hiervoor is vanuit de overheid een budget van zeven miljoen gulden begroot.

Elisa Koek in gesprek met Thakaidzwa Doran

Volgens Doran is het budget veel te laag. Hij wil werken met opgeleid personeel en een professionele aanpak, maar dit betekent dat hij zeker een paar miljoen tekort komt. “Het lijkt veel geld, maar in de realiteit valt dit tegen. Er komt meer bij kijken dan het bouwen van een veld en het volk aan hun lot overlaten.”

Doran’s plan is om FDDK niet afhankelijk te maken van de overheid, maar door fondsenwerving op de internationale en private markt een toekomst te bouwen. “Tijdens mijn tijd bij de honkbalbond merkte ik dat de honkbalbondleden achterover zaten en wachtten op de overheid. Dat is een verkeerde mentaliteit. Vanuit de private sector zijn er sponsoren die zich graag koppelen aan sport en ik ga dit inzetten.”

‘Onderwijs op scholen is slecht’
Volgens Doran is het belangrijk dat de sportmentaliteit op Curaçao wordt veranderd. Sport wordt nu te veel gezien als bijzaak en dit probleem begint al vroeg. In het onderwijs is vaak een gewone docent zonder sporttechnisch opleiding verantwoordelijk voor lichamelijk beweging. In de realiteit houdt dit in dat er geen lichamelijke beweging wordt gegeven. “Sport op scholen is zeer slecht en schoolbesturen zijn zich niet bewust van het belang van beweging. Het is belangrijk met opgeleid en professioneel personeel te werken.”

Geld voor materiaal
Ook is er vaak een gebrek aan materialen om mee te sporten. Vera Versluijs studeerde HALO (Opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding) en geeft sinds twee jaar les op het Triniteit College en Maris Stella. Ze vertelt dat het altijd improviseren is. “Door het gratis onderwijs dat is ingesteld, moeten we roeien met de riemen die we hebben. Voorheen betaalde ouders schoolgeld, maar dat missen we nu waardoor we de eindjes aan elkaar moeten knopen om de kinderen les en materiaal te geven om te sporten. Soms dragen ouders bij, maar niet alle ouders kunnen dat en kinderen worden dan de dupe.”


Doran legt uit dat schoolbesturen een x-bedrag van de overheid krijgen, bestemd voor sportmateriaal. Dit bedrag wordt helaas vaak ergens anders aan besteed. “Via het ministerie van Onderwijs wil ik schoolbesturen benaderen en hen bewustmaken van het belang van sport. Het ‘potje’ voor lichamelijke beweging is er niet voor niets. Een kind heeft sportonderwijs nodig om zijn motoriek te ontwikkelen en kinderen kunnen zich door sport beter concentreren.”

Mentaliteit veranderen
Door samenwerking met de ministeries van Justitie, Gezondheid en Onderwijs wil Doran sport op het hele eiland aanpakken. Hij hoopt zo uiteindelijk dat sport deel wordt van het dagelijks leven. “Sporten is meer dan even een balletje trappen na werk. Mensen moeten dit als hun verantwoordelijkheid gaan zien, want het gaat om onze gezondheid.”

Doran heeft in kaart gebracht welke twintig wijken het grootst zijn en de grootste problemen hebben. De vrijwilligers van FDDK zullen hier worden ingezet. FDDK gaat zich ook richten op sport voor jeugd, vrouwen, ouderen en gehandicapten.

Door Elisa Koek

.