De publieke belangstelling voor de Hato-zaak was gering - foto: Anneke Polak

De publieke belangstelling voor de Hato-zaak was gering – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Pas op 28 en 29 mei zal de inhoudelijke behandeling van de Hato-zaak plaatsvinden. Drie van de vijf verdachten willen extra getuigen laten horen, en daar ging rechter Van Dam van Isselt vanochtend mee akkoord.

Slachtofferhulp diende tijdens de zitting vijf claims in van slachtoffers, die op 15 juli vorig jaar tijdens de schietpartij op luchthaven Hato gewond raakten. Vier andere claims moeten nog worden opgesteld, en ook advocaat Dave Liqui Lung diende een claim in namens een slachtoffer uit Nederland.

Omdat de tweedaagse zitting de overige rechtszaken bij het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein teveel zou storen, werd bij hoge uitzondering uitgeweken naar het K-Center in Brievengat. Dit community-centrum, onder meer gebruikt voor religieuze bijeenkomsten, zint verdachte Renaldo Martina niet. Zijn advocaat, Stenny Ayubi-Haakmeester, bleef weg tijdens de zitting en Martina zelf weigerde de rechter te woord te staan.

Playstation
Verdachte Givency Maria sprak wel. Net als Martina heeft ook hij op 19 november vorig jaar tijdens de eerste regiezitting al bekennende verklaringen afgelegd. Op het hoofd van Maria zou nu een geldbedrag zijn gezet, in opdracht van medeverdachte Raily Bart. Samen met Adrian ‘Venenu’ Martha en Judrin Martis verschijnt Bart morgen pas voor de rechter. Maria eiste vanochtend via zijn advocaat Alicia Blonk vrijlating of anders in elk geval betere omstandigheden of overplaatsing naar een penitentiaire inrichting in Nederland. Zelf vroeg Maria in zijn cel in Barber om een televisie, dvd-speler en een playstation.

Bendeleden
Bij de schietpartij op Hato werden bendeleden Jais Juliana en Shantley Arnhem van Buena Vista City vermoord. Omdat het de gemeenschap ernstig zou schokken als Maria tot 28 mei op vrije voeten zou worden gesteld, oordeelde Van Dam van Isselt dat hij tot die tijd vast blijft zitten.

Door Anneke Polak