De raffinaderij van Valero, toen de schoorstenen nog rookten - foto: Ariën Rasmijn

De raffinaderij van Valero, toen de schoorstenen nog rookten – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De minister van Energie Mike de Meza zegt dat er nog geen akkoord is tussen Valero en de regering van Aruba over een datum waarop de ontmanteling van de raffinaderij kan beginnen. Toch gelooft hij dat halverwege dit jaar het terrein wordt teruggegeven aan Aruba.

Dit jaar eindigt de periode van drie jaar waarin de raffinaderij niet in bedrijf was. Volgens het contract houdt dit in dat het terrein nu teruggegeven moet worden aan Aruba. Volgens De Meza betekent dit ook dat de grond schoon opgeleverd wordt, zoals dat is afgesproken in het contract dat in 1989 getekend is met Coastal, dat overgenomen werd door Valero.

Eerder verklaarde de minister dat dit een discussiepunt was tussen de regering en de oliemaatschappij. Het Nederlandse consultantsbedrijf Arcadis staat Valero bij om de afspraak na te komen.“De regering van Aruba heeft hier niets mee te maken”, zegt De Meza.

De regering is van plan om op het terrein – waar ook de werf van de raffinaderij zich bevindt – kleine industrieën te vestigen, maar ook een werf voor cruiseschepen. De Meza zegt dat de plannen binnenkort gepresenteerd worden.

Hoge drempel
Ondertussen blijft de deur tot op het laatste moment nog open voor een mogelijke koper. Elk bedrijf dat bij de Arubaanse regering aanklopt wordt automatisch doorverwezen naar het kantoor van Valero in San Antonio, Texas. De Meza zegt dat de kans op een koop steeds kleiner wordt. Een bedrijf die Valero overneemt moet namelijk het kapitaal en de kennis hebben om de raffinaderij te vernieuwen.

Door Ariën Rasmijn