Staatssecretaris Fred Teeven (rechts) in gesprek met brandweercommandant André Bennett.

Staatssecretaris Fred Teeven (rechts) in gesprek met brandweercommandant André Bennett

ORANJESTAD – De detentie van gevangenen en de capaciteit van de lokale politie waren de belangrijkste onderwerpen van gesprek tijdens een kort kennismakingsbezoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven aan St. Eustatius.

Tijdens een ontmoeting met de staatssecretaris liet het bestuurscollege weten een uitbreiding van de lokale politie te willen en een betere voorziening voor de detentie van verdachten en gevangen op het eiland.

Beide partijen bekeken hoe de huidige situatie kan worden verbeterd, nu de bouw van een gevangenis in Man-o-War door de Nederlandse overheid is wegbezuinigd. Daardoor worden gevangenen en verdachten van het plegen van ernstige strafbare feiten op Bonaire gedetineerd. Dit eiland ligt op ongeveer 810 kilometer van Statia, waardoor familiebezoek een kostbare zaak is.

Uitbreiding van het huidige aantal politiecellen voor kortgestraften wordt gezien als een mogelijke oplossing. Verder werd gesproken over kortetermijnoplossingen, zoals skypen voor familieleden van gevangenen op Bonaire.

Constructief
Teeven zegt op een aantal van deze zaken terug te komen tijdens zijn bezoek aan Bonaire later deze week. “De gesprekken met het bestuurscollege waren constructief. Als ik terug ben in Nederland zal ik deze punten bespreken binnen mijn ministerie. In maart is er ook een bijeenkomst van de ketenpartners. Ik zal ervoor zorgen dat de aandachtspunten van het bestuurscollege op de agenda worden geplaatst.”

Teeven bezocht de locatie voor de gevangenis, de brandweer, Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), het Openbaar Ministerie en het politiebureau. De staatssecretaris sprak met management en de werknemers om een beeld te krijgen van hun ervaringen en de werking van deze organisaties. Op het politiebureau inspecteerde Teeven de politiecellen, om met eigen ogen te kunnen zien of uitbreiding mogelijk is.

Door John van Kerkhof